(Foto: Google).

Fietsparkeervakken gaan orde scheppen in fietschaos Breestraat

Fietsers in de Leidse binnenstad krijgen binnenkort de mogelijkheid om hun fiets tijdens drukke dagen op een fatsoenlijke manier te parkeren. De gemeente gaat op de Breestraat vijf tot zeven multifunctionele fietsparkeervakken maken met elk plaats voor ongeveer dertig fietsen. De multifunctionele vakken zijn buiten de laad- en lostijden op drukke dagen te gebruiken als fietsparkeerplek.

Het nieuwe plan is een gezamenlijk initiatief van de gemeente, ondernemers uit de Breestraat en het Centrummanagement. In 2017 werd geëxperimenteerd met de tijdelijke fietsparkeervakken, waaruit bleek dat daar veel gebruik van werd gemaakt. De stoep bleef toegankelijk en de rijbaan bleef vrij van omgevallen fietsen. Ook het experiment van ondernemers om met linten tijdelijke vakken te creëerden leidde tot orde in de fietsparkeerchaos, zegt verkeerswethouder Ashley North. “Hun experiment werkte heel goed”, zegt hij. “Er was echter één nadeel: mensen struikelden over de linten.” Daarom is nu gekozen voor opvallende tegels waardoor de Breestraat ook makkelijk toegankelijk blijft voor voetgangers.


Chris de Waard in gesprek met wethouder Ashley North over de multifunctionele fietsparkeervakken op de Breestraat.

Kort- of langparkeren
De vakken op de Breestraat komen tussen de Catharinasteeg en Koornbrugsteeg en worden zo snel mogelijk aangelegd als het aan aan de wethouder ligt. Fietscoaches gaan fietsers adviseren over de parkeermogelijkheden. De fietsparkeervakken zijn namelijk voor fietsers die hun fiets kort willen stallen. Mensen die langer willen parkeren krijgen het advies gebruik te maken van de fietsenstalling onder De Waag.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×