Ineke Barnhard, voorzitter Wijkvereniging Stationsgebied Leiden, vindt het een treurig gezicht; al die hoge flatgebouwen en straten zonder groen. (Foto: Rolf Eijgenraam)

Wijkvereniging windt zich op over verstening Stationsgebied Leiden

Wijkvereniging Stationsgebied Leiden maakt zich boos om de keuzes die de gemeente maakt bij de herontwikkeling van de wijk. “Er wordt niet nagedacht over de leefbaarheid van ons woongebied, het wordt tijd dat de bouwplannen eens grondig worden herzien”, zegt voorzitter Ineke Barnhard. Omdat bewoners zich niet gehoord voelen bij de gemeente, hebben ze een statement waarin zij hun zorgen uiten, verstuurd naar verantwoordelijk wethouder Fleur Spijker.


Ineke Barnhard, voorzitter Wijkvereniging Stationsgebied Leiden, uit haar zorgen in gesprek met verslaggever Rolf Eijgenraam.

In de wijk wordt volop gebouwd. Zo werd het eerste gedeelte van het gebouw Lorentz op de hoek van het Schuttersveld en het Stationsplein eind vorig jaar opgeleverd. Direct daarnaast op de plek van het oude ABN Amro kantoor moet het nieuwe Octagon appartementencomplex verreizen. Op de plek waar Jumbo nu gevestigd is, en later ook weer terugkeert, komt De Geus. Door Barnhard wordt De Geus omschreven als ‘een woeste toren van zeventig meter hoog’.  Bij de nieuwbouwplannen wordt volgens de voorzitter te weinig rekening gehouden met de bewoners.

“De gemeente denkt wel na over duurzame gebouwen en groene daken, maar als je op straat loopt, zie je nergens bomen in die plannen”, aldus Ineke Barnhard, voorzitter van de bewonersvereniging. “Het is een en al stenen en beton. We weten dat de klimaatverandering doorzet, maar juist daarom heb je ook groen op straatniveau nodig. De gemeente kan niet van bewoners verlangen dat zij zich in de zomer met 42 graden celsius een weg over klinkers banen. Bij hevige regenval in de winters verandert een versteende omgeving in een rivier, al dat water moet ergens heen.”

Frustrerend
Hoewel de wijkvereniging pas vier maanden bestaat, raken de bewoners nu al gefrustreerd door het uitblijven van inhoudelijke reacties op vragen die zij aan de gemeente stellen. “Ze luisteren keurig, we hebben inloopavonden en gesprekken, maar op de inhoud van onze vragen en zorgen wordt niet ingegaan.”

Ineke Barnhard hoopt dat bewoners weer aan tafel worden uitgenodigd door het statement dat zij aan het college gestuurd hebben.  “Het zou een droom zijn als wethouder Fleur Spijker zegt: ‘Goh Ineke, ik trek twee uur uit in mijn agenda en wij gaan praten over de inhoud.’ Dan zou ik heel blij zijn.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×