De rotonde bij de Rooseveltstraat wordt komende zomer vervangen. (Foto: Chris de Waard).

Vijf Meilaan krijgt nieuwe rotonde bij Rooseveltstraat

De gemeente Leiden start eind juli met het vervangen van de rotonde op de kruising van de Vijf Meilaan, de Vrijheidslaan en de Rooseveltstraat. Daarvoor wordt de weg drie weken afgesloten voor gemotoriseerd verkeerd. In die rustige vakantieweken heeft dat de minste impact.

De aanleg van de nieuwe rotonde heeft twee aanleidingen. De nieuwbouw op de plek waar vroeger een Shell Benzinestation was gevestigd, wordt later dit jaar opgeleverd en dan moet de buitenruimte sowieso worden aangepast. De rotonde wordt dan meteen een stuk groener. Daarnaast wordt de rotonde veiliger gemaakt. Op dit moment figureert deze in de Leidse top tien van plekken waar de meeste ongelukken gebeuren.

Chris de Waard sprak bij de bewonersavond over de rotonde met verkeerskundig adviseur Joost Klimbie van de gemeente Leiden en met wethouder Ashley North.

Verkeersveiligheid verbetert
De rotonde wordt in de nieuwe situatie iets verlegd. Daardoor ontstaat meer ruimte, vooral bij de hoek waar autoverkeer vanaf de Vijf Meilaan rechtsaf de Rooseveltstraat in slaat. Daar neemt het gebouw van de LIDL supermarkt wat zicht weg, waardoor hier nogal eens aanrijdingen ontstaan tussen afslaande auto’s en langzaam verkeer.

Rotonde ook groener
De herinrichting van het kruispunt wordt niet alleen aangegrepen om de verkeersveiligheid aan te pakken. De rotonde en de directe omgeving wordt ook vergroend. Er worden extra bomen en struiken aangeplant en de rotonde zelf krijgt een aantal groenvlakken met bloeiende bijvriendelijke planten. Het middenvak wordt net als nu ook in de toekomst onderhouden in overleg met de Ondernemersvereniging Roosevelt & Trekvliet die het plantvak hebben geadopteerd.

 

Vervolgaanpak kruispunten Vijf Meilaan
Na de vervanging van de rotonde bij de Rooseveltstraat, staat het verbeteren van het kruispunt van de Vijf Meilaan met de Sweelincklaan en de Debussystraat als volgende gepland. De rotonde ter hoogte van het politiebureau bij de Boshuizerlaan staat op het wensenlijstje bij de gemeente, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor en daarmee ook nog geen financiering.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×