De Matthaus Passion is een van de grote evenementen die de Pieterskerk heeft moeten annuleren

Miljoen schade voor Pieterskerk Leiden door coronacrisis

De Pieterskerk in Leiden heeft door de coronacrisis een omzetderving van bijna negenhonderdduizend euro. “Nu al”, zegt directeur Frieke Hurkmans. “De agenda is van maart tot en met juni helemaal leeggemaakt. Dat heeft enorme consequenties. En als het nog langer duurt gaan we vet over het miljoen heen.” Toch toont ze zich strijdbaar als altijd: “We gaan zorgen dat de 900 jaar oude dame volgend jaar haar verjaardag kan vieren.”

Gerry van Bakel in gesprek met Pieterskerk-directeur Frieke Hurkmans.

Matthäus Passion
Een van de belangrijke evenementen die de Pieterskerk noodgedwongen moet schrappen is de Matthäus-Passion. Dit jaar zouden het Nederlands Kamerkoor, het Residentie Orkest en het Haags Matrozenkoor uitvoering verzorgen. “Verplaatsen is bij de Matthäus geen optie”, zegt Hurkmans. “Die is zo aan Pasen gebonden.” Hurkmans is met haar team druk bezig met alternatieven voor de mensen die al een kaartje hadden bemachtigd voor de uitvoeringen die volgende week donderdag en vrijdag gegeven zouden worden. “We zijn nu alles aan het  afhandelen. Binnen een week gaan we iedereen berichten die kaartje heeft gekocht.”

De Pieterskerk is ook druk in overleg met ministerie. “Minister van Engelshoven kijkt of cultuurkaartjes omgezet kunnen worden in vouchers voor andere evenementen of voor de voorstelling van volgend jaar”, zegt Hurkmans die ook hoopt dat mensen bereid zullen zijn om erfgoed als de Pieterskerk te steunen en hun kaartje willen doneren. “Dan kunnen ze volgend jaar met korting naar de jubileum-editie.” Die wordt heel bijzonder belooft Hurkmans: “De Matthäus-Passion van 2021 wordt gedirigeerd door Peter Dijkstra. Die heeft hele diepe roots in Leiden. Dat wordt een Matthäus-Passion om nooit te vergeten.”

Veel kosten voor de Matthäus-Passion zijn al gemaakt. Aan marketing bijvoorbeeld. “Dat is meteen na de vorige editie al begonnen. Het geld daarvoor is al uitgegeven”, zegt Hurkmans. “We zijn wel deels verzekerd voor dit soort zaken. Dat helpt iets, maar lang niet alles is gedekt. Dus het hakt er hard in. We leven van wat we verdienen. Een miljoen kunnen we niet opvangen. Daarom zijn we in overleg met rijksdienst en bijvoorbeeld vermogensfondsen om te bekijken hoe we dit bedrijfsdrama kunnen overbruggen. Maar we zullen een krediet nodig hebben om in leven te blijven.”

Om mensen toch te kunnen laten genieten van de ‘Leidse’ Matthäus-Passion probeert de Pieterskerk of de EO de opname nog eens wil uitzenden die enkele jaren geleden door de omroep in Leiden is gemaakt. “We zijn met ze aan het overleggen. Het zou fantastisch zijn als dat lukt”, besluit Hurkmans.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×