(Foto: Rob van Dullemen).

Leidse studenten besmetten Nederland met #snorona

Drie Leidse studenten hebben een aantal weken geleden de term ‘snorona’ in het leven geroepen. Het begon als ludiek plan om in de periode dat de coronamaatregelen van kracht zijn de snor te laten staan, maar inmiddels doen er hele studentenhuizen aan mee en verspreid #snorona zich via Instagram razendsnel verder door Nederland. De studenten hebben het Rode Kruis als goed doel aan de actie gekoppeld.


Melle Tuik in gesprek met initiatiefnemer Christiaan van der Wagt over Snorona.

“Het begon toen we in quarantaine gingen”, vertelt Christiaan van der Wagt, één van de initiatiefnemers. “We hadden bedacht dat we toch nergens heen hoefden en het leek ons leuk om te zien hoeveel mensen eraan mee zouden doen.”

Het Instagramaccount ‘snoronamovement’ en #snorona werden opgericht en de boodschap werd via studentenverenigingen verspreid. Onder studenten zelf denkt Van der Wagt dat er nu zo’n honderd deelnemers zijn, maar waarschijnlijk doen er veel meer mensen mee. “Als ik nu door de supermarkt loop zie ik ineens allemaal mensen met snor. Dat was voorheen niet, snorren zijn op dit moment niet echt ‘in’.” Ook ontstaan er nieuwe Instagramaccounts die dezelfde boodschap uitdragen buiten de studentenwereld. Zoals ‘ic_snorona‘, waar Intensive Care medewerkers hun snor tonen.

De studenten hebben het Rode Kruis als goed doel aan hun actie gekoppeld. Van der Wagt: “Dat plaatsen we bij al onze posts en instastories. Studenten doneren over het algemeen niet heel veel, maar alle beetjes helpen.”

‘Voor gek’
Aan de snor zelf moest Van der Wagt wel even wennen. “Je voelt je eerst toch wel een beetje voor gek lopen. Maar nu iedereen weet waarom je een snor hebt en er steeds meer mensen meedoen, durf ik het wel.”

Christiaan van der Wagt bedacht snorona samen met Rutger van der Spank en Jelle Keijser.

 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×