(Archieffoto: Hielco Kuipers).

EO zendt Matthäus Passion in Pieterskerk vrijdag opnieuw uit

Vrijdag zendt de Evangelische Omroep de Matthäus Passion in de Pieterskerk uit. Het gaat om een integrale opname die de EO in 2016 in Leiden maakte. Door de coronamaatregelen zag de Pieterskerk zich gedwongen de Matthäus Passion te schrappen, maar directeur-bestuurder Frieke Hurkmans wist de EO te bewegen om het werk van Johann Sebastian Bach opnieuw te programmeren.

De Matthäus Passion wordt op Goede Vrijdag vanaf 12.00 uur op NPO2 ingeleid door Andries Knevel die met enkele gasten spreekt over de mooie momenten in de Matthäus Passion. Aansluitend wordt dan vanaf 12.15 uur de twee uur en veertig minuten durende uitvoering van het Ars Musica koor en orkest onder leiding van Patrick van der Linden uitgezonden.

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het evangelie van Matteüs. Vanwege de taal en toegankelijke melodieën was de Matthäus Passion van oorsprong onderdeel van de liturgie van de kerk. Bach componeerde het stuk om Goede Vrijdag dichter bij de mensen te brengen. De bevlogen musici en de intieme cameravoering geven het verhaal over het lijden en sterven van Jezus Christus ruim 2000 jaar later op indrukwekkende wijze weer.

Deze uitvoering van de Matthäus Passion is bijzonder doordat deze dicht bij de oorspronkelijke bedoeling van Bach blijft. Het publiek zit tussen de twee koren en orkesten in, waardoor de beleving van dit meesterstuk bijzonder is.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×