(Foto: Emile van Aelst)

Herdenking op 75e sterfdag Professor Telders

Gisteren werd bij het voormalige woonhuis aan het Rapenburg van hoogleraar volkenrecht en verzetsheld Benjamin Marius Telders stilgestaan bij de 75e sterfdag van de Leidse hoogleraar. Telders was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een van de opstellers van ‘Het Leidsche Senaatsprotest’, waarin hij samen met toenmalig rechtendecaan professor Cleveringa streed tegen de zogenoemde Ariërverklaring (niet-joodverklaring).

In 1938 uitte Telders al kritiek op de lauwe reactie van Nederland op de Kristallnacht. In oktober 1940 veroordeelde hij de schendingen van het recht door de bezetter. Hij steunde op 26 november 1940 openlijk het protest van professor Cleveringa tegen het ontslag van hun Joodse collega E.M. Meijers. Daarop werd Telders op 18 december 1940 gevangen gezet in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Via diverse kampen kwam hij terecht in Bergen Belsen waar hij op 6 april 1945 op 42-jarige leeftijd overleed aan vlektyfus, negen dagen voor het kamp werd bevrijd.

Chris de Waard in gesprek met hoogleraar Niels Blokker over de Teldersherdenking.

Kranslegging
Sinds vijf jaar wordt er op de sterfdag van professor Telders een krans gelegd bij zijn voormalig woonhuis aan het Rapenburg. Vanwege de coronacrisis was het dit keer niet mogelijk om een publiekelijke herdenking te organiseren, maar overslaan was, mede vanwege de 75e sterfdag, geen optie. Daarom brachten hoogleraar Europees Recht Rick Lawson en praeses Thomas Huttinga van ‘Volkenrechtelijk Dispuut Professor mr B.M. Telders’ om 10.00 uur samen een bloemenhulde bij Rapenburg 45. Twee uur later was er een tweede korte plechtigheid toen Jos van den Broek, emeritus hoogleraar wetenschapscommunicatie, ook een krans kwam leggen. Van den Broek was vijf jaar geleden de initiatiefnemer van de jaarlijkse kranslegging.

Symposium verplaatst
Een symposium dat dat afgelopen zaterdag ter ere van Telders zou worden gehouden is noodgedwongen uitgesteld. De tweehonderd deelnemers krijgen later te horen wanneer het alsnog georganiseerd zal worden.

Boek over Telders nu in de winkel
Een element van de herdenking rond de 75e sterfdag van Telders dat wel doorgang vond, is de uitgave van een veelzijdig gedenkboek.  In het boek ‘Ben Telders’ van onderzoeker Fleur de Beaufort van de Prof. mr. B.M. TeldersStichting komen niet alleen het bijzondere leven en de werkzaamheden van Telders aan bod. Er wordt ook stilgestaan bij drie initiatieven waarin zijn naam voortleeft: het Volkenrechtelijk Dispuut, het Telders Pleitconcours en de liberale denktank TeldersStichting.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×