Lopers van Running Blind zijn bij alle hardloopevenementen in Leiden van de partij. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Mensen met visuele handicap ervaren extra beperking door coronamaatregelen

De sportdag met een aangepaste triatlon voor mensen met een visuele beperking die Lions Club De Oude Duinen 20 juni zou organiseren in Lisse, is ook gesneuveld door de coronacrisis. Een teleurstelling voor alle sporters die iets minder goed zicht hebben en toch graag eens een triatlon wilden volbrengen. Rik Wouters, voorzitter van de regio Zuid-Holland van de Oogvereniging, is zelf een actieve hardloper. “Het is erg lastig om door te gaan met voorbereiden, alles is onzeker.”

Naast deze sportdag, zijn ook alle sportactiviteiten voor mensen met een visuele beperking geannuleerd. “Op dit moment is alles afgelast, maar we moeten nu wel gaan kijken hoe we dat oplossen. Het is moeilijk om anderhalve meter afstand te houden als je (bijna) blind bent. Bij Running Blind lopen we met een buddy en houden we allebei een lijnt vast, maar dat is geen anderhalve meter. Ik heb al zitten denken aan een stok van anderhalve meter, maar of dat werkt  als je in Cronesteynpark een rondje gaat lopen weet ik niet.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Rik Wouters over het afgelasten van de sportdag in Lisse.

Niet alleen bij het sporten maar in het hele dagelijkse leven ervaart Rik Wouters extra beperkingen. “Wij zien de andere mensen in de openbare ruimte niet. Dus we weten niet of er voldoende afstand wordt gehouden. In de supermarkt zijn we gewend te vragen aan een van de vakkenvullers om ons te helpen. En als we met het openbaar vervoer gaan, stappen we ook bij voorkeur vooraan in bij de chauffeur.”

Dat komt de mobiliteit en zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking niet ten goede. “Iemand die kan zien, kan even in de auto stappen of op de fiets springen om ergens naar toe te gaan. Wij hebben die mogelijkheid niet. En taxi’s zijn soms ook moeilijk te krijgen. Ik denk wel dat er een extra risico op eenzaamheid is. Ons eigen Oogcafé dat we eens per maand organiseren, mag ook niet meer doorgaan. We moeten creatieve oplossingen gaan bedenken. Gelukkig zijn er nu wel meer technologische mogelijkheden met bijvoorbeeld de smartphone. En we kunnen natuurlijk bellen. Dat gebeurt nu gelukkig ook veel meer.”

Zelf strikt Wouters zijn vrouw en dochter wat vaker om mee te wandelen. Maar hij hoopt snel weer met zijn loopmaatjes van Running Blind bij Leiden Road Runners Club te kunnen afspreken.

Meer informatie over de Oogvereniging vind je op hun website. Running Blind is te vinden op de website van Leiden Road Runners Club.

 

 

 

 

Leiden Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×