In mei vorig jaar werd het hoogste punt van fase 1 van de Lorentz bereikt. De derde toren wordt nog twintig meter hoger. (Foto: Chris de Waard).

Lorentz krijgt derde toren, maar wel een jaar later

De Lorentz bij Leiden Centraal krijgt z’n derde toren. Naast de twee woontorens die deel uitmaken van de eerste fase van de ontwikkeling tegenover het station, verrijst de komende jaren een derde toren met kantoren. Deze toren komt iets verder van het stationsplein af, op de hoek met het Schuttersveld en wordt met ruim 70 meter de hoogste van de drie. Het college van burgemeester en wethouders heeft een koop-en ontwikkelovereenkomst gesloten met ABC Planontwikkeling om deze nieuwbouw te realiseren.

Het eerste deel van het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen gebouw bestaat uit twee torens en wordt later deze maand opgeleverd. In het tweede deel komt in tegenstelling tot eerdere plannen toch geen autogarage en op het dak wordt energie opgewekt. “Daarmee sluit de nieuwbouw aan bij de ambitie om van het Leidse stationsgebied de duurzaamste kilometer van Nederland te maken”, zegt wethouder Fleur Spijker van duurzame ontwikkeling. In de toren komen flexibele kantoorunits, die kleine en grote huurders voor langere duur of voor een enkele vergadering kunnen huren. Daarnaast zal het gebouw flexibel worden opgezet, zodat veranderingen in ruimtes mogelijk zijn als daar behoefte aan is. De tweede fase van Lorentz is in totaal 17.500 vierkante meter groot. “Flexibele werkplekken bestaan nog niet in het Leidse stationsgebied, terwijl de samenleving wel steeds flexibeler is gaan werken”, zegt Spijker.

Directeur Marcel Loosen van ABC Planontwikkeling roemt de uitstekende bereikbaarheid van het Leidse stationsgebied: “Het ligt op een unieke plek in Nederland. Middenin de Randstad in een historische stad, naast het grootste Life Science en Health cluster van Nederland.”

Heineken
In de plint van het deel van de Lorentz dat nu bijna klaar is, komt het hoofdkantoor van Heineken Commercie Nederland met een grote brewpub. Daarbovenop twee woontorens met in totaal 167 woningen en in de kelder de grootste fietsenstalling van Leiden met 4.800 plekken. De bouw van het tweede deel van Lorentz kan vermoedelijk medio 2021 starten.

Zoektocht naar bouwer

Rond het bereiken van het hoogste punt van fase 1 van de Lorentz in mei 2019 werd ook duidelijk dat de gemeente op zoek moest naar een andere bouwer voor het tweede deel van het complex. Van Wijnen die de eerste fase bouwde, had ook een optie op de bouw van fase 2, maar zag daar vanaf. In ABC Planontwikkeling is nu alsnog een bouwer gevonden. Door het wisselen van bouwer is het project met ongeveer een jaar vertraagd. Eerder was het de bedoeling dat de start van de bouw van fase 2 direct na de oplevering van fase 1 zou beginnen. Dat wordt nu een jaar later.

Economie Leiden Politiek De Lorentz


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×