Huur van ongebruikte sportaccommodaties kan aardig oplopen voor de Leidse sportverenigingen. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

LSF teleurgesteld over brief gemeente aan sportclubs

Al een maand liggen de sportvelden er leeg en verlaten bij en zijn de indooraccommodaties gesloten. Sportverenigingen derven inkomsten doordat er geen kantine wordt gedraaid en daarnaast beginnen leden om contributieteruggave te vragen. De Leidse Sportfederatie (LSF) vraagt gemeente een helpende hand te bieden aan clubs die in financiƫle nood zitten.

Op 17 maart stuurde de LSF een brief aan de gemeente waarin het vroeg zolang de velden, hallen en andere sportaccommodaties niet gebruikt kunnen worden geen huur te vragen aan de clubs en clubs met een betalingsregeling aan de gemeente coulant te behandelen. Gisteren plofte er bij de bestuurders van de Leidse sportverenigingen een brief op de mat die niet als een duidelijk uitgestoken hand wordt gezien door de LSF. Voorzitter Rolf Marselis is teleurgesteld over de brief. “We hebben een maand moeten wachten op een reactie op ons ongevraagd advies, clubs vroegen ons steeds vaker: hebben jullie al iets gehoord van de gemeente. De laatste week kwamen er elke dag wel twee of drie e-mails binnen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met voorzitter Rolf Marselis van de LSF over steun van de gemeente aan de Leidse sportverenigingen.

Het is vooral de toon die Marselis niet bevalt. Waarbij in de vijfde alinea eerst wordt gesteld dat de gemeente “de betalingsverplichting voor het gebruik van sportaccommodaties per 15 maart vooralsnog voortzet”. Een zin later wordt wel gezegd dat facturering wordt opgeschort zonder een termijn te noemen. Vervolgens valt te lezen “de bestaande betalingsregelingen lopen gewoon door”. Clubs die in de problemen komen, kunnen contact opnemen met de gemeente. “Ik had dat liever andersom gezien”, zegt Marselis, “Ik denk niet dat de clubs hierin de warme hand zien die de gemeente ongetwijfeld er wel mee bedoeld heeft. En ik kan vanuit politiek oogpunt de gemeente wel begrijpen. De gemeente heeft als verhuurder met meer sectoren te maken, maar wij zijn er om op te komen voor de belangen van de sportverenigingen en ervoor te zorgen dat verenigingen niet verloren gaan door deze coronacrisis. En dat zal zeker ons punt zijn als we met de gemeente om de tafel gaan zitten.” Dat gesprek vindt plaats op donderdag 16 april.

Steunmaatregelen Rijk en NOC-NSF
In de brief worden de clubs verder gewezen op de steunmaatregelen van de Rijksoverheid waar de sportverenigingen een beroep op kunnen doen en het noodfonds dat het NOC-NSF opzet. “Begrijpelijk dat de gemeente er bij de clubs op aandringt eerst daar een beroep op te doen. Maar de gemeente Leiden heeft zelf al twee dagen voordat het NOC-NSF besloot de sport stil te leggen, de Leidse velden en accommodaties gesloten. En dan staat er in de brief wel dat de inning van de huur wordt opgeschort, maar dan hangt die huurverplichting nog wel als een zwaard van Damokles boven het hoofd van de clubs.”

Oproep aan clubs en leden
Marselis roept clubs op zich bij het LSF te melden met hun vragen en problemen. “We weten dat clubs in de problemen komen. Het gaat niet alleen om inkomstenderving omdat de kantine niet open is, maar er zijn ook leden die hun contributie terug willen. En dat snap ik best, want mensen hebben al een tijd niet kunnen sporten. Maar ik raad leden aan in gesprek te gaan met hun vereniging.”

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×