Jouri Schoemaker bezorgt zelf de eerste verpakkingsvrije boodschappen in de Waardstraat in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot gestart in Leiden

De eerste verpakkingsvrije online supermarkt ter wereld. Zo omschrijft mede-oprichter Jouri Schoemaker het bedrijf Pieter Pot dat hij een jaar geleden samen met Martijn Bijmolt oprichtte in Rotterdam. Het assortiment bestaat uit levensmiddelen die de gemiddelde consument in de voorraadkast heeft staan. Noten, pasta, maar ook olijfolie en zelfs pindakaas. “We hadden eerst ook Nutella. Dat stonden we dan zelf over te scheppen in onze eigen potten”, lacht Schoemaker terwijl hij in de Waardstraat net zijn eerste klant van een verrassingspakket heeft voorzien. “Dat ging teveel tijd kosten, maar we zijn inmiddels in gesprek met verschillende merken en producenten zoals Unilever om merkproducten te kunnen leveren in onze eigen ‘Pieter Potten’. Die moeten dan ook in supermarkten in het schap verschijnen.”

Chris de Waard in gesprek met mede-oprichter Jouri Schoemaker van Pieter Pot en twee van de eerste Leidse klanten, Vivianne Heikoop en Bram Valk.

Pieter Pot rolt vervroegd uit in heel Nederland door COVID-19. De Nederlandse start-up gaat een maand eerder dan gepland door het hele land verpakkingsvrij boodschappen bezorgen. “Vanwege de uitbraak van het coronavirus groeit de behoefte aan bezorgdiensten snel”, heeft Schoemaker gemerkt. “Door de uitbraak van het coronavirus zien we een verdubbeling van onze wachtlijst. Die telt nu meer dan 12.500 consumenten en groeit dagelijks met zo’n vijfhonderd adressen.”

Jouri en Martijn begonnen in maart 2019 vanaf de zolderkamer, haalden eind 2019 een half miljoen euro op en verdubbelden daarmee hun streefbedrag via een crowdfundingcampagne. Pieter Pot bezorgt de online bestelde producten verpakkingsvrij door ze in glazen weckpotten te verpakken en deze bij consumenten, in het jargon van het bedrijf ‘Potters’ genoemd, thuis te (laten) bezorgen. De lege potten worden weer mee teruggenomen om te wassen en opnieuw te vullen; een circulair proces.

Oprichters Jouri Schoemaker (29) en Martijn Bijmolt (27) merkten in 2019 dat ze zelf ook best duurzame keuzes wilden maken, maar dan moest het niet te veel moeite kosten. “Dat is ook de reden dat de meeste verpakkingsvrije winkels in Nederland het tot nu toe niet redden. Mensen vinden het teveel gedoe”, zegt Schoemaker. “Door te bezorgen, hoeft niemand te sjouwen met potten en kan het assortiment veel groter zijn dan in fysieke verpakkingsvrije winkels.” Dat bezorgen wordt trouwens gedaan door PostNL.

Potje support voor hulpbehoevenden
Pieter Pot biedt de mogelijkheid om als consument een ‘potje support’ aan te schaffen bij het bestellen van de boodschappen. “Dat gaat dan niet naar de klant zelf, maar naar hulpbehoevenden: ouderen, voedselbanken en zorgverleners”, vertelt Schoemaker. Pieter Pot zorgt voor de samenwerking met de instanties en het bezorgen van de potten.

Duurzaamheid Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×