Stadsdichter dicht op ramen bibliotheek

Stadsdichter Marianne van Velzen heeft woensdagmiddag gedichten geschreven op de ramen van de BplusC bibliotheek aan de Nieuwstraat in het centrum van Leiden. De gedichten maakte van Velzen in de uren voor haar actie in het bibliotheekgebouw dat momenteel, als gevolg van de coronamaatregelen, voor het publiek gesloten is. Van Velzen liet zich eerder vandaag opsluiten door de cultuurcoaches van BplusC, waarna ze de stilte en de boeken om zich heen gebruikte als inspiratie voor het dichten.

Van Velzen bedacht haar actie samen met de cultuurcoaches. De coaches hebben tot doel om kunst en cultuur te promoten bij doelgroepen die hier minder snel mee in aanraking komen. “We zijn pas net gestart en hebben allerlei plannen. Om de jeugd te bereiken denken we bijvoorbeeld aan een cultuurfestival en culturele lessen op school”, vertelt cultuurcoach Kevin Jolly. Door de coronacrisis kunnen de coaches veel van hun plannen momenteel niet uitvoeren. In overleg met de stadsdichter werd de dichtactie bedacht als alternatief. “De gedichten op de ramen van de bibliotheek zijn laagdrempelig en voor iedereen die langs de bibliotheek loopt beschikbaar”, verklaart van Velzen.

Ondanks haar eenzame opsluiting heeft van Velzen zich geen moment verveeld. “De tijd vloog om, ik had nog wel uren willen blijven”, zei ze na afloop. De raamgedichten blijven de komende weken staan op de ruiten van de bibliotheek.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×