Tinga voerde onder meer actie door plastic uit Leidse grachten te vissen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leidse plastic soup surfer over statiegeld op plastic flesjes: 'Historisch moment'

De kogel is door de kerk, met ingang van 1 juli 2021 wordt het verplicht 15 eurocent statiegeld te heffen op kleine plastic flesjes. De Leidse ‘plastic soup surfer’ Merijn Tinga zette zich de afgelopen drie jaar in om deze regel er door te krijgen. “Dit is echt een historisch moment, hier is twintig jaar lang voor gevochten.”


Nieuws071-presentator Maarten Mulder ontving de plastic soup surfer Merijn Tinga in de studio.

Het begon met een actie om aandacht te vragen voor het milieuprobleem dat weggegooid plastic veroorzaakt. Merijn Tinga bouwde in 2016 een surfplank van plastic afval en reisde daarop tweehonderd kilometer al kitesurfend van Scheveningen naar Engeland, de Noordzee over. Die actie was het het startschot voor een petitie voor het invoeren van statiegeld op plastic flesjes, die 55.000 handtekeningen behaalde. Het initiatief groeide uit tot de kleine NGO Plastic Soup Surfer, bestaande uit verschillende professionals die zich vrijwillig inzetten om vervuiling door plastic aan te pakken.

Een van de belangrijkste bijdragen van Plastic Soup Surfer aan het realiseren van de statiegeldregeling, was de inbreng van de politieke belofte om plastic flesjes in het zwerfafval met minimaal 90 procent terug te dringen. Die kwam op de politieke agenda als de ‘Plastic Soup Surfer motie’.

Middels deze motie werd de strijd in tweëen gesplitst: Eerst flesjes, daarna pas blikjes. Ten tweede ging het om het resultaat; ‘schoon’, in plaats van de discussie over de invoering van de statiegeldmachines; het middel. PvdA staatsecretaris Dijksma en vervolgens D66 staatsecretaris Van Veldhoven begrepen deze aanpak en omarmden de motie. De door de Plastic Soup Surfer zelfgeschreven motie werd zonder stemming overgenomen door het kabinet – een unicum in de parlementaire geschiedenis.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×