Koos Biesmeijer van Naturalis vangt een bij. (Foto: Rob van Dullemen).

Naturalis brengt Nederlandse biodiversiteit in kaart met megaproject ARISE

Naturalis Biodiversity Center werkt mee met het megaproject ARISE, dat binnen vijf tot tien jaar een overzicht moet geven van alle meercellige flora en fauna in Nederland. Ook wordt er een infrastructuur ontwikkeld om de soorten te identificeren en te volgen. Samen met NWO, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente en het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute stelt Naturalis 18 miljoen euro beschikbaar voor het project.

Het project voorziet beleidsmakers, waterschappen, provincies en andere betrokkenen van betrouwbaardere informatie op het gebied van biodiversiteit. Bovendien kunnen Nederlandse onderzoekers gebruik maken van de verzamelde informatie.

Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis en co√∂rdinator van het projectvoorstel, is erg blij: “ARISE geeft ons de mogelijkheid meer inzicht te krijgen in hoe voedselwebben en ecosystemen functioneren en in de staat van de biodiversiteit in ons land.”

Algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center, Edwin van Huis, ziet het project als een belangrijke stap voor de wetenschap. “Het verlies aan biodiversiteit is een van de belangrijkste bedreigingen voor de mensheid. We hebben daarom dringend behoefte aan betere instrumenten voor soortherkenning en monitoring van biodiversiteit. Want alleen wanneer we weten wat er is, kunnen we het behouden.”

Unieke combinatie: multidisciplinair samenwerken en integratie van expertise
Nederland heeft al langere tijd een leidende rol in internationale samenwerkingsverbanden op het gebied van soortenkennis en biodiversiteit. ARISE is vanwege de verschillende technieken die worden gecombineerd vooruitstrevend en uniek in de wereld. Het project ARISE maakt het mogelijk soorten snel en semi-automatisch te identificeren, met als basis de referentie collecties van Naturalis en het Westerdijk Institute. De Universiteit van Amsterdam levert expertise over het functioneren van ecosystemen en de Universiteit Twente brengt state-of-the-art data science en kunstmatige intelligentie kennis in.

Duurzaamheid Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×