Noordbuurtseweg in 1945 (Archieffoto: Stichting Oud Zoeterwoude).

'Zoeterwoude in tijd van oorlog, vrede en vrijheid' op tv

De film ‘Zoeterwoude in tijd van oorlog, vrede en vrijheid’ is dinsdag 5 mei (bevrijdingsdag) om 12.00 uur te zien op Sleutelstad TV. De voorstelling stamt uit 2015 en laat ooggetuigen aan het woord over Zoeterwoude (en omgeving) tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Het platteland bood veel plek aan onderduikers en het verzet. Ook stortte er vlak voor het eind van de oorlog een Amerikaanse bommenwerper neer in de Geerpolder.

De verhalen zijn in 2015 vastgelegd door Peter Versluijs in opdracht van het 4 en 5 mei comité Zoeterwoude. In het kader van 75 jaar bevrijding zendt Sleutelstad de documentaire eenmalig uit op tv. Sleutelstad TV is te vinden op Ziggo kanaal 46 of via www.sleutelstad.nl/tv.

Van de (ex-) Zoeterwoudenaren die in de film aan het woord komen zijn er inmiddels een aantal overleden. “Dat geeft de film anno 2020 een extra dimensie. Deze mensen kunnen nog één keer hun verhaal vertellen”, aldus Gerard van der Hoeven, voorzitter van de Stichting Oud Zoeterwoude.

Herdenkingen op Sleutelstad TV
Maandag 4 mei zendt Sleutelstad TV een uitgebreid programma uit rond de aangepaste dodenherdenking in Leiden. Om drie uur ’s middags begint de herdenkingsuitzending bij Het Haagsche Schouw. Om vier uur de documentaire ‘Bang voor mooi weer’ van Ruurd Kok en om vijf uur is Sleutelstad TV live aanwezig bij de herdenking bij monument De Naald in de Kooi. Om zes uur begint de uitzending rond de centrale herdenking bij het oorlogsmonument bij Molen de Valk, waar om zeven uur 2 minuten stilde in acht genomen worden. Zo kan iedereen een uur later ook de Nationale Herdenking op De Dam in Amsterdam zien op tv.

Dinsdag 5 mei zendt Sleutelstad TV een serie programma’s uit rond 75 jaar bevrijding. Om twaalf uur ’s midddags begint de programmering met de film ‘Zoeterwoude in tijd van Oorlog’. Aansluitend zendt Sleutelstad TV een live-programma met muziek en lezingen uit vanuit de Hooglandse Kerk, gevolgd door de film ‘Aan ons de Vrijheid’ over professor Benjamin Telders.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×