Sobere 4 mei herdenking Zoeterwoude

De 4 mei herdenking in Zoeterwoude was dit jaar zonder publiek. De corona maatregelen maakten het onmogelijk om op traditionele wijze, samen met de inwoners van het dorp, stil te staan bij de slachtoffers van oorlogsmissies.


Robbert Beurse maakte een verslag van de 4 mei herdenking in Zoeterwoude.

Toespraak van de burgemeester
In een lege Dorpskerk hield burgemeester Liesbeth Bloemen haar 4 mei toespraak. Bloemen vond het belangrijk om, ondanks de maatregelen, de inwoners van Zoeterwoude op te roepen om te herdenken. “Vandaag is het hier leeg. Maar tóch herdenken we”, zo opende ze haar toespraak. Sleutelstad TV legde haar boodschap vast.


4 mei speech van burgemeester Liesbeth Bloemen.

Kranslegging
Na haar speech legde Bloemen, samen met een leerling van Basisschool het avontuur een krans bij de gedenksteen voor het gemeentehuis. Op de steen zijn de namen te lezen van de Zoeterwoudse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de strijd in Nederlands Indie. Na Bloemen legden leden van het 4 en 5 mei comité Zoeterwoude en twee veteranen ook een krans. Het comité had er bewust voor gekozen om het tijdstip waarom de kransen werden gelegd niet bekend te maken. “We zijn bang dat er dan toch te veel mensen op af zouden komen”, verklaarde organisator Jan Buitendijk. Zoeterwoudenaren worden uitgenodigd om op 5 of 6 mei, op een zelfgekozen moment, hun eer te betuigen aan de gevallenen.

Taptoe
Na een landelijke oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan alle trompettisten in Nederland om vlak voor 20.00 uur de traditionele taptoe vanuit hun huis of tuin mee te spelen, besloten de Zoeterwoude muziekverenigingen om iets speciaals te doen. Op diverse hoge plekken in de gemeente, waaronder de spits van de Dorpskerk, namen trompettisten plaats. Vanuit de hoogte speelden ze de taptoe en, nadat ze twee minuten stil waren, het Wilhelmus.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×