Woonbegeleider Wendelien François wil graag zo snel mogelijk met bewoner Victor Kouw naar de nijlpaarden gaan kijken. (Foto: Annemieke Rollman).

Bewoners Swetterhage missen het uitje naar de nijlpaarden

De bewoners van woonzorgcentrum Swetterhage slaan zich zo goed als kan door de coronacrisis heen. Af en toe een rondje lopen over het terrein, een lunch op het balkon en beeldbellen met familie. “Het gaat eigenlijk heel goed”, zegt woonbegeleider Wendelien François, “maar we hopen allemaal dat er snel weer mag meer mag. Het eerste uitstapje is met Victor naar de nijlpaarden.”

Op Swetterhage, woonlocatie van zorginstelling Gemiva in Zoeterwoude, wonen 320 mensen met een verstandelijke beperking. Sinds de ‘intelligente lockdown’ in maart van kracht werd, zitten de bewoners merendeels binnen en familie mag niet meer op bezoek komen. “Een hele andere situatie dan voorheen”, zegt François. “Mensen kunnen niet meer naar de dagbesteding, we gaan niet meer met ze naar de supermarkt. Wel komt er elke dag een activiteitenbegeleider die één-op-één met een bewoner op stap kan gaan. Verder hebben we een groot balkon.”

Aan de bewoners hebben ze verteld dat ze binnen moeten blijven omdat er veel mensen ziek zijn. Meer details over het coronavirus is voor de meeste bewoners te complex. Via beeldbellen en gewoon telefoneren wordt contact onderhouden met de familie. “Ook de families pakken het goed op. Als ze de schone was komen afleveren, stoppen ze er vaak een cadeautje bij. Iedereen doet zijn best. Maar we zullen blij zijn als onze cliënten weer in de taxi kunnen stappen om hun familie op te zoeken.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Wendelien François, woonbegeleider op Swetterhage, over de gevolgen van de coronamaatregelen.

Op Swetterhage zelf zijn ze niet zwaar geraakt door het coronavirus. Er zijn slechts drie besmettingsgevallen en uit voorzorg is er een aparte ruimte ingericht om zieke bewoners op te vangen en te verplegen. “Op ons intranet staat alles duidelijk uitgelegd, hoe we met zieken moeten omgaan, wat wel en niet mag en er zijn ook voldoende beschermingsmiddelen.”

Bang om zelf besmet te raken is Wendelien François niet, ondanks dat anderhalve meter afstand houden geen optie is. “Wij wassen mensen en helpen ze met aankleden, dat kan echt niet op anderhalve meter en onze cliënten houden zich daar ook niet aan. Die komen gewoon op je afgerend.” Net als de rest van Nederland kijken François en haar collega’s en de bewoners uit naar het moment dat de beperkende maatregelen versoepeld zullen worden. “Victor verheugt zich al tijden op ons traditionele uitje naar de dierentuin om de nijlpaarden te gaan bekijken. We behelpen ons nu met filmpjes van nijlpaarden op Youtube, maar zodra het weer kan, gaan we. Hebben we allebei zin in.”

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×