Een van de foto's uit de fotoserie 'Power' waarmee Jesper Boot het International Photo Festival Leiden gewonnen heeft. (Foto: Jesper Boot).

Jesper Boot wint lustrumeditie International Photo Festival Leiden

Jesper Boot heeft met zijn fotoserie ‘Power’ de vijfde editie van het International Photo Festival Leiden (IPFL) gewonnen. De juryleden waren het hier unaniem over eens en maakten de winnaar gisteren online bekend. Wegens het coronavirus is de openluchttentoonstelling van de foto’s verplaatst van mei 2020 naar april 2021.

Fotoserie ‘Power’
In 2019 rondde Boot zijn Bachelor of Photography aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht succesvol af. Met zijn fotoserie ‘Power’, waarmee hij deelnam aan het IPFL, wil Boot de wereld stilzetten tot een roerloos en bekend beeld. Hoewel deze werkelijkheid achterhaald lijkt te zijn en mensen de controle verloren hebben, is de fotograaf de grip niet kwijt. Hij heeft ervoor gekozen om zijn eigen werkelijkheid tot stand te brengen. Door te manipuleren en te spelen met het beeld dat media gecreëerd hebben van machthebbers, wil Boot de samenleving waarschuwen: trap er niet in. Het gaat in dit geval om onechte foto’s en daarmee sluit de fotoserie ook aan op de huidige ‘Fake News’ trend. Boot wil dat mensen kritischer naar zijn foto’s kijken: de werkelijkheid die hij gecreëerd heeft, is niet vanzelfsprekend de algemene werkelijkheid.

 • Foto uit de fotoserie
  Foto uit de fotoserie 'Power' van Jesper Boot.
 • Foto uit de fotoserie
  Foto uit de fotoserie 'Power' van Jesper Boot.
 • Foto uit de fotoserie
  Foto uit de fotoserie 'Power' van Jesper Boot.
 • Foto uit de fotoserie
  Foto uit de fotoserie 'Power' van Jesper Boot.

Lustrumeditie
Vanwege de coronacrisis is de lustrumeditie die oorspronkelijk zou plaatsvinden van 9 tot en met 17 mei dit jaar, verplaatst naar 15 tot en met 25 april 2021. Tijdens de openluchttentoonstelling kan iedereen de serie ‘Power’ van Boot gratis komen bewonderen. Ook de werken van de veertien andere genomineerde IPFL-fotografen worden dan feestelijk aan het grote publiek getoond.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×