Pilgrimjaar gaat niet onopgemerkt voorbij

Vier jaar lang werd er toe geleefd naar het Pilgrimjaar. Onder de naam Leiden400 zou de stad sinds maart dit jaar in het teken moeten staan van de pilgrims die in 1620 vanuit Leiden vertrokken naar de Verenigde Staten. Door de coronamaatregelen zijn veel van de activiteiten afgelast, maar zaterdag vindt dan toch de opening van Leiden400 plaats, in aangepaste vorm, maar wel voor iedereen te volgen.

Als geloofsvluchtelingen kwamen de pilgrims uit Engeland naar Leiden waar ze twaalf jaar verbleven. Daarna vertrokken ze, exact vierhonderd jaar geleden, met het schip de Mayflower naar Amerika. Veel Amerikanen hebben Leidse roots. “De pilgrims hebben in die twaalf jaar echt hun sporen nagelaten. Dat is allemaal terug te vinden in de archieven”, zegt Susan Suer, projectleider Educatie bij Erfgoed Leiden.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Susan Suer, projectleider Educatie bij Erfgoed Leiden

De gemeenschap die in Leiden woonde was niet bijzonder groot. In totaal ging het om ongeveer vierhonderd mensen. Suer: “Deze mensen hebben niet een enorme stempel gedrukt op Leiden als stad, maar hebben er wel voor gezorgd dat er een nauwe band is met met de Verenigde Staten. Het is heel belangrijk om te beseffen waarom al die Amerikaanse toeristen in onze stad lopen. Zij zijn allemaal op zoek naar hun roots en die ligt hier.”

In de archieven staat te lezen dat je ook stukjes van Leiden terug kunt vinden in de Verenigde Staten. Zo is het beroemde Thanksgiving mogelijk afgeleid van ons eigen Leidens Ontzet. “Het 3 oktoberfeest werd toen al uitbundig gevierd met onder meer een dankdienst in de Pieterskerk. Daar in de buurt woonden de meeste pilgrims en zij hebben de festiviteiten dan ook meegekregen. Tijdens de eerste oogstfeesten in de Verenigde Staten hebben zij teruggegrepen naar wat ze hebben gezien in Leiden”, aldus de projectleider.

Zaterdag om 16.00 uur opent het Pilgrimjaar. Tijdens een livestream op facebook worden bezoekers meegenomen in de tijd van de pilgrims en krijgen zij de kans om vragen te stellen over hun achtergrond.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×