Gemeente Leiden steunt komst nieuwe kunstacademie met 54.000 euro

De gemeente Leiden steunt het opzetten van de nieuwe kunst- en filosofieacademie Dadakademia met een bedrag van 54.000 euro. Daarmee is het realiseren van de academie volgens bedenker Studio Moio een flinke stap dichterbij gekomen. Als alles volgens plan uitpakt, kunnen kunstenaars of filosofen in de dop aankomend schooljaar al terecht bij Dadakademia.

De gemeente meldt dat Dadakademia een haalbaarheidsonderzoek naar een kunst- en filosofieacademie voor jongeren bijna heeft afgerond en daardoor een stevig kunst- en cultuurnetwerk in de stad is ontstaan. Dat is in een notendop ook het idee van de academie, directeur Nathalie Lecina vertelt: “Wat heel waardevol is aan Dadakademia is dat het een academie van de stad wordt, van ons samen. We bouwen leertrajecten voor jongeren, op maat, gaan lesgeven op scholen, en we willen ook de gewone Leidenaar de mogelijkheid bieden om zich te verdiepen in kunst en filosofie. Dat doen we samen met kunstenaars en filosofen uit de stad.”

Voor een kunstacademie in Nederland moet je minimaal een havo-diploma hebben behaald, voor filosofie vaak zelfs vwo. Op dat gat wil Dadakademia ook inspringen. Lecina: “Na een onderzoek naar de behoefte onder de doelgroep en de behoefte van de stad, blijkt dat er aanbod moet komen die we samen met bewoners, jongeren, docenten, filosofen en kunstenaars gaan bouwen en waarbij we van elkaar leren. Niet een docent voor de klas, maar meer zoals skaters leren: van elkaar en met elkaar.”

Cultuur Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×