(Foto's: Emile van Aelst)

Gemeente grijpt in: heropening Leidse Rederij van korte duur

De Leidse Rederij had vrijdag haar eerste rondvaart van het seizoen, maar moest diezelfde dag haar rondvaarten al staken. Ondanks dat de rederij de nodige maatregelen had genomen om te kunnen functioneren in de anderhalvemetermaatschappij, besloot de gemeente Leiden dat de rederij toch niet mocht varen. De boottochtjes kunnen volgens de gemeente in de huidig geldende noodverordening als ‘samenkomsten’ worden beschouwd en die mogen niet.

Volgens Daaf Sloos van de Leidse Rederij mochten de rondvaartboten van de politie wél varen en was er dus sprake van ‘een interpretatieverschil in de noodverordening tussen de gemeente en de politie’. Voorlopig is het even afwachten of de rondvaartboten vanaf 1 juni wel mogen varen. Begin deze week wordt de inhoud van de nieuwe noodverordening bekend, die vanaf 1 juni van kracht is. “Daarna gaan de gemeente en veiligheidsregio Hollands Midden met onze branche in gesprek over de te nemen maatregelen. Wij zijn er in ieder geval al klaar voor.”

Sloos vind het jammer dat het zo is gelopen, gezien zij wel de nodige maatregelen hadden getroffen om te kunnen functioneren in een anderhalvemetersamenleving. Zo zijn er met tijdelijke verf ankers als pijlen op de straat aangebracht om de looprichting en de anderhalve meter afstand aan te geven. Per boot mochten twee klanten mee en één schipper die tevens een spatmasker droeg. Gasten mochten niet naar binnen in het havenkantoortje, omdat de afstand hier niet gewaarborgd kon worden. De Leidse Rederij was al vroeg bezig met het bedenken van een actieplan.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×