Julius Terpstra wordt aanstaande woensdag geinstalleerd als Kamerlid voor het CDA.

Julius Terpstra wordt Kamerlid: 'Ik neem een vlag met Leidse sleutels mee'

Julius Terpstra (31) wordt woensdag geïnstalleerd als Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij stopt daarom als duo-raadslid in de Leidse gemeenteraad. In Den Haag gaat hij tot de parlementsverkiezingen in maart 2021 aan de slag met woningbouw en het tekort aan beschikbare woonruimte in Nederland. “Het is aan mij om te bewijzen dat ik een goed Kamerlid ben zodat ze volgend jaar niet meer om me heen kunnen bij de verkiezingen. Want ik wil graag door.”

Terpstra heeft al een hele lijst met politieke functies achter zijn naam. In 2009 begon hij als penningmeester voor de lokale jongerenafdeling van het CDA (CDJA), waarvan hij later de voorzitter werd. Van 2013 tot 2017 was hij landelijk voorzitter van het CDJA, begon hij als duo-raadslid in de gemeenteraad van Leiden en stond hij op plek 23 bij de parlementsverkiezingen in 2017. Dat hij deze periode echter nog Kamerlid zou worden, had hij niet meer verwacht. Toch hoefde hij er niet lang over na te denken. “Ik zal er eerlijk over zijn, het is een ambitie.”


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met voormalig duo-raadslid Julius Terpstra (CDA)

De afgelopen jaren maakte hij zich in Leiden onder meer hard voor de bouw van nieuwe sportaccommodaties. “Voor mijn gevoel hebben we in Leiden te maken met achterstallig onderhoud in de sport, er is te lang niks gedaan.” Die conclusie werd langer geleden al getrokken, maar heeft tot onvoldoende resultaat geleid als het aan Terpstra ligt. “Er wordt te lang over gepraat, er moet echt meer snelheid in”, zegt hij doelend op onder meer een nieuwe ijsbaan, combibad De Vliet en een sporthal. “Gelukkig staan ze nog steeds op de planning, dat is wel belangrijk.”

‘Lokale politiek is meest pure vorm’
Die concrete zaken in Leiden gaat Terpstra, die zich naast sport ook bezighield met zorg, wel missen nu hij de lokale politiek inruilt voor het nationale parlement. “Er is geen mooiere en puurdere vorm van politiek dan de lokale, waarin het gaat over stoeptegels, een park en een toren. Dat komt heel dichtbij mensen en ga ik met name missen.” Aan de andere kant lonken ook de nationale debatten en grote besluiten. “Op die manier kun je landelijk het verschil maken, dus daarom vind ik dat ook mooi.”

Na enig overleg in de fractie heeft Terpstra de portefeuille Wonen en ruimtelijke ordening gekregen. “Ik vond dat een mooi pakket en het kwam ook beschikbaar”, legt hij die voor hem vrij nieuwe onderwerpen uit. In 2017 voerde Terpstra campagne voor starterswoningen en jongeren tijdens de landelijke verkiezingscampagne. “Ik woon zelf in een mooi appartement in Leiden, maar ben ook op zoek naar een wat grotere woning. Dat past dus wel. De opgave is heel simpel: er moeten goede, betaalbare, duurzame woningen komen. Als onderdeel van de coalitie is het ook echt aan ons om ervoor te zorgen dat die er komen. Dat is gaaf.”

Vlag met Leidse sleutels
Over minder dan een jaar zijn er echter alweer verkiezingen voor de Tweede Kamer, dus de zekerheid van een zetel in het parlement is van korte duur. “Dat ik er nu nog bij ben gekomen geeft geen garantie voor een plek, maar ik wil ook na die tijd graag door. Mijn ambitie en intentie is om door te gaan en dus is het aan mij om te bewijzen dat ik een goed Kamerlid ben, met goede maatregelen en meer woningen, zodat ze niet meer om me heen kunnen volgend jaar maart.”

Aanstaande woensdag wordt Terpstra in de Tweede Kamer beëdigd tot parlementariër. Dat hij Leiden daarna snel zou vergeten, is wat hem betreft een onterechte angst. “Ik volg Kamerlid Erik Ronnes op (hij wordt gedeputeerde in Noord-Brabant, red.) en daarmee ook zijn kamer. Daar staat nu nog een heel grote Brabantse vlag, maar die gaat er woensdag meteen uit. Daarvoor in de plaats komt een vlag met de Leidse sleutels, dus op die manier komt er ook een beetje Leiden naar de Tweede Kamer.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×