Archieffoto: Chris de Waard

Universiteit Leiden wil stapsgewijs naar nieuw normaal

De Universiteit Leiden kijkt in haar ‘exitstrategie’ zoveel mogelijk naar maatwerk. Zo kunnen practica en promoties in aangepaste vorm bijvoorbeeld wel, maar blijven hoorcolleges online en moeten medewerkers ook nog steeds zo veel mogelijk thuiswerken. Dat meldt de universiteit op haar website.

“Nu de besmettingscurve is afgevlakt, worden de maatregelen door de overheid langzaam versoepeld. En dat is fijn, want we willen graag weer meer en beter contact met elkaar. Maar het is ook lastig. Want van de eenduidige boodschap ‘alles moet online’, die vervelend was maar wel helder, gaan we naar maatwerk. We moeten kijken wat er kan en dat zal verschillen per type baan of studie, en ook afhangen van de werkplek en andere omstandigheden. En er blijft veel onzeker: maatregelen kunnen worden vertraagd, teruggedraaid of juist sneller worden versoepeld”, aldus de universiteit op haar website.

Evenementen
Ondanks dat er vanaf 1 juni dertig mensen in een ruimte mogen komen en vanaf 1 juli honderd, wil de universiteit zo min mogelijk evenementen voor medewerkers organiseren. Uitzonderingen gelden voor promoties, afstudeerceremonies en de introductieweken. Bij de introductieweken EL CID, OWL en HOP worden de activiteiten gecombineerd met kennismaking op locatie in bescheiden groepen van maximaal 100 personen op anderhalvemeter afstand. Voor promoties geldt nu dat er vanaf 1 juni maximaal twintig personen fysiek aanwezig mogen zijn. Eerder kondigde rector magnificus Carel Stolker al aan om een grote ceremonie in de Pieterskerk te houden voor promovendi die hun proefschrift niet konden verdedigen de afgelopen tijd.

Tutorgroepen
Voor het komende collegejaar hoopt de universiteit per september weer gewoon in de gebouwen terecht te kunnen om onderwijs te geven. Daarbij krijgt het starten van fysiek onderwijs aan eerstejaarsstudenten voorrang. De verwachting is dat hoorcolleges online blijven en dat er werkgroepen en practica op de campus gegeven worden. Verder wordt er gewerkt aan het maken van kleine tutorgroepen voor de opvang van nieuwe studenten. Tot slot is de Universiteit Leiden bezig met uitzoeken wat de financiële effecten van de coronacrisis voor de universiteit zijn.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×