Rector magnificus Carel Stolker in zijn werkkamer. (Foto: Chris de Waard).

Universiteit Leiden wil promovendi dit najaar alsnog in het zonnetje zetten

De Universiteit Leiden wil dit najaar een grote ceremonie houden voor promovendi die hun proefschrift nu niet live kunnen verdedigen. De promoties kunnen online nog wel doorgaan via videoverbinding, maar dat is zonder publiek, vrienden en familie. De universiteit wil dat goedmaken met een grote ceremonie in de Pieterskerk, mits de situatie het toelaat.

Het werken aan je proefschrift duurt over het algemeen vier jaar en wordt afgerond met een promotie. De onderzoeker verdedigt in die promotie de resultaten en methoden van het onderzoek aan een promotiecommissie. Wanneer deze promotie succesvol is afgerond, krijgt de promovendus de titel doctor (dr.).


Presentator Melle Tuik in gesprek met rector magnificus Carel Stolker

‘Niet uitstellen’
Op Twitter roept rector magnificus Carel Stolker op om ‘de verdediging vooral niet uit te stellen’. Want, zo zegt hij in een filmpje gericht aan de promovendi, ‘het proefschrift is het hoogste wat men kan bereiken in de academie’. Stolker vraagt dus vooral om gebruik te maken van de online mogelijkheden: “De wereld zit niet te wachten op het coronavirus, maar het zit wel te wachten op jouw onderzoek”, aldus Stolker.

De eerste volledig digitale promotie van de Universiteit Leiden was vorige week. Het is de verwachting dat er de komende tijd nog meer volgen. Via een videoverbinding stelden de commissieleden vragen aan PhD-kandidaat Samineh Bagheri. Aan de andere kant van de lijn moest zij deze beantwoorden. Na 45 minuten (de tijd die de commissie hebben om vragen te stellen) onderbrak de pedel, traditioneel gestoken in toga, de ondervraging. Bagheri had met succes haar proefschrift verdedigd en krijgt haar diploma later opgestuurd.

Leiden Science Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×