De laatste twee singelparkbruggen moeten nog op hun plek worden gelegd. (Foto's: Chris de Waard).

Aanleg laatste Singelparkbruggen opnieuw vertraagd: Hapynionbrug hoger

Het lukt niet om voor de zomer een rondje Singelpark te lopen. De aanleg van de singelparkbruggen is al een aantal keren vertraagd en ook nu wordt de planning niet gehaald voor de laatste twee bruggen. Zo wordt de Loviumbrug tussen de Zijlpoort en het Ankerpark niet komende maandag, maar pas op 29 juni geplaatst. Voor de Hapynionbrug is het ontwerp noodgedwongen aangepast, waardoor ook daar vertraging optreedt.

Geen Dag van het Singelpark
Overigens gaat de ‘Dag van het Singelpark’ op 21 juni in verband met de coronamaatregelen niet door. Dat laat voorzitter Alexander Geertsema van de Vrienden van het Singelpark weten. “We kunnen met dertig mensen geen calisthenics-competitie in het Huigpark organiseren of een groot evenement in de hortus.” Er wordt nog wel gekeken of er in het najaar alsnog wat kan worden georganiseerd in het singelpark. Dat niet alle bruggen voor de zomer op hun plek liggen noemt Geertsema ‘jammer, maar geen ramp’. “We zijn vooral blij met de bruggen die er wel liggen”.

Ook opening Blekerspark uitgesteld
Vooral de Wisenniabrug gaat volgens hem al veel schelen. De langste van de serie van vijf singelparkbruggen verbindt het Huigpark straks via de Oude Herengracht met het Blekerspark waar momenteel de laatste hand aan wordt gelegd. De brug gaat binnenkort open. Ook het park wordt dan opengesteld, maar de feestelijke opening wordt uitgesteld. Waarschijnlijk wordt het feestje daar in september gevierd. Dan wordt ook de bijzondere ‘Vredesboom’ onthuld, vertelde botanisch curator van het Singelpark Rinny Kooi onlangs al. Die Japanse notenboom (Ginkgo Biloba) heet zo omdat hij is opgekweekt uit zaden die de atoombom op Hiroshima hebben overleefd.

Hapynionbrug wordt hoger
Ook de hoogste singelparkbrug ligt voorlopig nog niet over de Nieuwe Rijn. De Hapynionbrug had er al moeten liggen, maar een woonboot met ‘passagerecht’ zorgt voor vertraging en hogere kosten. “Het bleek dat een van de woonboten het recht op vrije doorgang had”, weet Geertsema inmiddels. “Daar kwam de gemeente onlangs pas achter en daarom moest het ontwerp van de brug worden aangepast. De constructie wordt nu verhoogd, zodat de brug een centimeter of tien, vijftien hoger wordt. De betreffende boot kan er dan wel onderdoor.” Vandaag is begonnen met het storten van beton aan de kant van de Kaarsenmakerssteeg. Wanneer de brug wordt ingehangen, is nog niet precies bekend. Aannemer Dura Verkeer is niet al te scheutig met die informatie, om te voorkomen dat er teveel mensen een kijkje komen nemen als zo’n brug wordt ‘ingehangen’, zoals het wordt genoemd. Wel is duidelijk dat de brug naar verwachting in de loop van de week van 22 juni op z’n plek wordt gelegd.

Helarbrug nog niet in gebruik
Een van de kleinste singelparkbruggen is de Helarbrug. Deze werd op 20 mei geplaatst over de sloot tussen het Ankerpark en het terrein van het Meelfabriekcomplex. Dat complex is de komende jaren echter nog niet toegankelijk als publieke doorgang, omdat het voorlopig nog een bouwterrein is. De Helarbrug kan pas echt in gebruik worden genomen als ook de herontwikkeling van de voormalige meelfabriek is afgerond.

Loviumbrug voorlopig nog niet begaanbaar
Ook de Loviumbrug bij de Zijlpoort kan na plaatsing niet meteen in gebruik genomen worden. Het is de enige singelparkbrug die ook bediend kan worden en als de twee brugdelen op hun plek liggen, zal de brug de eerste tijd open blijven staan. Eerst worden de de machinekamers voor het openen en sluiten van de bug aangelegd en ingericht. Begin deze maand zijn wel al de zogeheten ‘mantelbuizen’ gelegd. De bekabeling van de brugbediening gaat daar doorheen lopen.

Leiden Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×