Broers Guus en Dirk Hemmes zijn allebei geslaagd. (Foto: Familie Hemmes).

Geslaagd in coronatijd: 'leuk, maar niet echt spannend'

De centrale examens voor middelbare scholieren zijn vanwege het coronavirus geschrapt dit jaar. Om de scholieren die hun diploma behaalden toch in het zonnetje te zetten werd donderdag 4 juni uitgeroepen tot ‘Nationale Slaagdag’. Mét de welbekende telefoontjes. De Leidse broertjes Guus en Dirk Hemmes hoorden donderdag ook dat zij geslaagd zijn.”Leuk om mee te maken, maar niet echt spannend meer.”

Nieuws071-presentator Maarten Mulder in gesprek met de geslaagde broers Guus en Dirk. 

Zo luiden de woorden van Dirk over het telefoontje. Ook voor Guus kwam de uitslag niet als een verrassing. “Ik stond er al goed voor, die centrale examens zag ik eigenlijk als de enige manier om het te verpesten.” De broers Guus en Dirk zijn tegelijk geslaagd. Dirk zat op het Bonaventuracollege aan de Burggravenlaan en Guus volgde onderwijs op het Stedelijk Gymnasium Athena.

Lekker bos haar
De broers gingen allebei na de bekendmaking van de uitslag nog even naar school. “Er was een toespraak voor alle leerlingen waarin de mentoren vertelden hoezeer ze ons hebben gemist. Een soort afsluiting voor de diploma-uitreiking aan”, vertelt Guus.  Het was de eerste keer dat de twee weer echt op school waren. “Heel fijn om alle klas- en jaargenoten weer te zien. Sommige met een lekkere bos haar.”

Het volgen van online lessen was geen probleem, maar wel saai en onpersoonlijk, zegt Dirk. “Ik kon me wel beter concentreren en daardoor haalde ik betere cijfers. Dat is goed voor me, maar saai was het wel.”

De middelbare school wordt nu afgesloten zonder examens en een echt eindfeest. Dat is best wel gek vinden de broers. “Het is een belangrijk moment in je leven. Het voelt raar om zonder zo’n belangrijk moment je diploma te halen”, zegt Guus. Toch wordt er nog wel wat gevierd. “Ik ga de examentsunt inhalen en we gaan nog samen een eindfeest organiseren. Ik ga het zeker uitgebreid vieren”, vertelt Dirk. De diploma-uitreikingen voor beide broers gaan gelukkig fysiek ook nog gewoon door.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×