Minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven in gesprek op het LUMC. (Foto: Robbert van Cleef).

Co-assistenten blij met komst minister van onderwijs naar LUMC

Het praktijkonderwijs op onderwijsinstellingen mag vanaf vandaag weer deels worden hervat. Op vrijdag 13 maart werd dat plotseling stilgelegd door de corona-uitbraak. Voor de ziekenhuizen braken toen roerige tijden aan, maar inmiddels is er meer rust. Minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven bracht daarom een bezoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum om zich te laten informeren over hoe het opstarten van het praktijkonderwijs daar gaat.

Met flink wat onderlinge afstand in verband met de 1,5 meter ging de minister in gebouw 3 in gesprek met ongeveer vijftien professionals en studenten uit de zorg. Allemaal hebben ze zo hun eigen verhaal over de afgelopen drie maanden en over hoe het nu verder moet. Duidelijk is dat iedereen in de zorg zich op het hoogtepunt van de coronacrisis uiterst flexibel heeft moeten opstellen.

“Het is een tragische periode geweest”, zegt internist Jaap Fogteloo. “Vooral het verdriet van de families van de patiënten die op de IC lagen met corona maakt het heftig. En we zagen dat de patiënten zich erg alleen voelden.” Maar de crisis heeft ook iets positiefs geleerd volgens Fogteloo. “We werken in een professionele organisatie die met elkaar heel veel aan kan. Dus de gevoelens zijn gemixt achteraf.”

Minister Van Engelshoven wil vooral weten hoe het is om nu weer op te kunnen starten. “Hoe doe je dat, want het is best complex, zeker in het praktijkonderwijs met die 1,5 meter.” Zowel de studenten als Fogteloo vinden de aandacht van de minister fijn. “Ze is erg goed geïnformeerd en erg betrokken.”

Studievertraging
Co-assistente verloskunde Anne Leerling denkt ook dat het goed is dat de minister hoort wat er allemaal gespeeld heeft de afgelopen tijd. Zelf is ze erg blij dat ze weer aan slag kan. “Het is even wennen, maar heel fijn. Ik heb de afgelopen tijd nuttig besteed, maar ik heb wel drie maanden studievertraging opgelopen. En bij een studie die voor een groot deel uit praktijkonderwijs bestaat is dat best lastig in te halen.”

De minister heeft toegezegd dat studenten die studievertraging oplopen door corona, financieel geholpen zullen worden.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×