(Foto's: Monique Shaw)

Boa's voelen zich gesteund door Koninklijk bezoek aan Leiden

Koning Willem-Alexander was vandaag op bezoek bij de Leidse handhavers. In het nieuwe stadskantoor sprak hij met de boa’s over hun werkzaamheden en hoe die de afgelopen tijd zijn veranderd. Ook werd er gesproken over de samenwerking met de politie en ondernemers in de stad. “We hebben best een moeilijk vak en het is heel bijzonder dat de koning nu bij ons op bezoek was”, vertelt teammanager Ine Koevoet van de afdeling Handhaving.

“Dit was mijn beste imitatie van een lijnbus”, zegt de koning terwijl hij op de busbaan voor de deur van het Stadskantoor aan de Bargelaan uit de auto stapt. “Leuk om hier te zijn.” Op de stoep wordt hij welkom geheten door burgemeester Henri Lenferink en samen met een afvaardiging van de gemeentelijke afdeling Handhaving vertrekken ze voor een rondleiding.

De sfeer tijdens de rondleiding en de gesprekken is gemoedelijk en er worden de nodige Leidse toespelingen gemaakt. ‘Wat fijn dat u nu juist de mooiste stad van Nederland heeft gekozen voor dit bezoek’ en ‘we zijn trots op deze stad, maar dat hoef ik u niet te vertellen toch?’. Die vraag beantwoordt de koning lachend met ‘nee’. Natuurlijk komen snel de diverse werkzaamheden van het werk van de boa’s in coronatijd aan bod.

Proef met bodycams
Een van de ervaringen komt van Nikita. Zij richt zich als boa op de jeugd en draait mee in de pilot voor het gebruik van bodycams. “Het helpt echt in bepaalde situaties. Er was een incident waarbij een grote groep jongeren om me heen kwam staan en waarbij de sfeer een beetje grimmig werd. Ze stonden naar me te kijken en te smoezen. Toen ik mijn bodycam aanzette veranderde dat meteen. De oudere jeugd ging weg omdat ze niet op beeld wilden, terwijl de jongere jeugd juist heel geïnteresseerd was.” De proef loopt nu een half jaar en het is de bedoeling dat de bodycams over enkele weken structureel ingezet worden.

Ogen en oren van de stad
Uit de verhalen van de boa’s blijkt ook dat ze als ogen en oren van de stad fungeren. Zeker tijdens de coronacrisis. Zo vertelt Melissa dat ze een tijdje thuis heeft gezeten met een snotneus, maar toch de boel in de gaten hield. Onder een andere naam belde ze kappers en schoonheidssalons af om te kijken of ze niet tóch open waren. “Maar valt dat dan niet onder uitlokking?”, vraagt de koning zich af. Er is echter goed nagedacht over de methode. “Het was niet de bedoeling om ze meteen een boete te geven”, legt Melissa uit. “Het was vooral preventief, om de ondernemers te informeren wat wel en niet kon en om te vragen of alles duidelijk was. Ik vertelde al snel wie ik echt was.”

Het gaat veel over de rol van boa’s in Leiden en de samenwerking met onder andere de politie en ondernemers in de stad, die de koning ook met eigen ogen wil bekijken. Via het station vertrekt het gezelschap aan het begin van de middag naar de Lammermarkt en dat trekt veel bekijks. In de open lucht worden de laatste gesprekken met boa’s en de burgemeester gevoerd, waarna de koning de stad – waar hij ooit zelf woonde en studeerde – weer verlaat.

Goed geïnformeerd
“Het valt me altijd op hoe goed de koning is geïnformeerd”, zegt burgemeester Lenferink na afloop. “Hij weet waar hij het over heeft. Dat is me al vaker opgevallen. Hij stelt goede vragen en zijn basiskennis is echt goed op orde. Hartstikke fijn dat hij deze belangstelling toont voor de boa’s.”

‘Wij gaan waar anderen liever wegblijven’
Ook teammanager Ine Koevoet is enthousiast. “Super gaaf dat de koning hier bij ons in Leiden op bezoek was om boa’s in heel Nederland een hart onder de riem te steken. We hebben normaal al een moeilijk vak. Wij gaan op situaties af waar anderen juist liever wegblijven. Nu met corona is dat ook zo. Mensen werken thuis, maar wij gaan de straat op om te kijken of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Uiteindelijk willen wij zelf ook veilig zijn en zonder corona weer thuis komen bij onze gezinnen.”

Steeds spannender
Volgens de burgemeester houden veel mensen in Leiden zich goed aan de maatregelen, of doen dat na een waarschuwing. Het wordt echter wel steeds spannender. “De steun voor de maatregelen neemt af. Dat zie je ook op straat. Zeker nu steeds meer mag, wordt het ook steeds ingewikkelder om iedereen zich aan de regels te laten houden. Onze handhavers kunnen niet overal zijn.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×