Solidariteitsactie voor vluchtelingen in Van der Werfpark

In het kader van de Wereldvluchtelingendag organiseren diverse actiegroepen vandaag demonstraties. Ook in Leiden vindt een solidariteitsactie plaats. De demonstratie start om 14.00 uur in het Van der Werfpark. Er zullen diverse toespraken zijn, van onder andere Braima, een vluchteling die door sluiting van de bed-bad-broodvoorziening op straat is komen te staan.

De actie wordt georganiseerd door Extinction Rebellion Leiden, Doorbraak en het Leids Steunloket Migranten. De landelijke coördinatie van de activiteiten is in handen van Stop the War on Migrants en Comité 21 maart.

Van 14.00 uur tot 15.30 uur zullen vier sprekers van onder meer de organisaties het woord nemen. De ogen zijn echter vooral gericht op het verhaal van vluchteling Braima. Hij leeft al meer dan vijftien jaar in Leiden en is door de sluiting van de bed-bad-broodvoorziening oo straat beland. ‘Ondanks aanhoudend protest tegen dakloos maken in coronatijd, weigert het gemeentebestuur om deze mensen opvang te bieden in de stad. Dat heeft tot gevolg dat er nu vluchtelingen en migranten door Leiden moeten zwerven, zonder voldoende uitzicht op onderdak en eten. Ze kunnen zich nauwelijks staande houden en moeten overleven van wat anderen hen geven. Ze zijn op grond van het heersende keiharde beleid rechteloos gemaakt en worden bestuurlijk en maatschappelijk uitgesloten. Hun leven is boordevol onzekerheid, onveiligheid en kwetsbaarheid’, schrijft de organisatie in de aankondiging.

Racisme
In de oproep maakt de organisatie ook de vergeklijking met de ‘Black lives matter’- demonstraties. ‘Racisme treft ook vluchtelingen en daarom: Refugee lives matter!’ De organisaties eist een aantal maatregelen van de regering waaronder het sluiten van detentiecentra en het legaliseren van vluchtelingen en migranten.

Tijdens de actie gelden in verband met de coronamaatregelen een aantal restricties. Demonstranten moeten op anderhalve meter van elkaar staan en ze moeten een mondkapje dragen.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×