De gemeenteraad van Leiderdorp. (Archieffoto: Chris de Waard).

Lokale D66-fracties: betrek gemeenteraad bij nieuwe coronamaatregelen

De lokale fracties van D66 in Zuid-Holland vinden dat er te veel macht naar minister Hugo de Jonge dreigt te gaan als een nieuwe noodwet met coronamaatregelen wordt aangenomen. Dat schrijven de tweeëndertig fractievoorzitters in een gezamenlijke verklaring. Ze doen daarin een oproep om de gemeenteraden te betrekken bij de controle op nieuwe coronamaatregelen.

“De huidige noodverordeningen worden door niemand democratisch getoetst en daar moet dus verandering in komen”, onderschrijft D66-fractievoorzitter in Leiderdorp Jeroen Hendriks het idee om een wet te schrijven. De wet zou op 1 juli in moeten gaan, maar door commotie over de inhoud is die datum uitgesteld. “In de noodwet waarover nu gesproken wordt komen wel heel veel bevoegdheden bij de minister te liggen, en niet bij het parlement. Dat vinden we een bijzonder slecht idee.” Volgens de democraten is het belangrijk dat de gemeenteraden hun eigen burgemeesters kunnen controleren en dat die geen directe orders krijgen van de minister.


IJsbrand Terpstra in gesprek met D66-fractievoorzitter uit Leiderdorp Jeroen Hendriks in Politiek071.

Lokale verschillen
Een ander speerpunt zijn de lokale verschillen waar de partij aandacht voor vraagt. “De situatie in de stad is anders dan op het platteland, die lokale verschillen zijn er gewoon. Die moet je ook honoreren vind ik”, zegt Hendriks, die niet bang is voor een lappendeken aan maatregelen doordat elke gemeenteraad straks eigen maatregelen goedkeurt. “Er worden wel meer dingen lokaal geregeld op basis van landelijke modellen, dus ik denk dat dat prima kan. Dat geeft de mogelijkheid om lokale verschillen te kunnen leggen en met name ook de verantwoording naar de inwoners te verzorgen.”

Hoewel de lokale fracties er niet over gaan, geven de fracties wel een duidelijk standpunt af richting Den Haag. En ook daar klinkt er kritiek op de wet. “D66 is landelijk ook behoorlijk kritisch op deze noodwet, dus we hebben onze standpunten wel op elkaar afgestemd.” Als het aan Hendriks ligt, hoeft de controle overigens niet alleen bij gemeenteraden komen te liggen. “Wat mij betreft is het belangrijker dat er überhaupt democratische legitimatie plaatsvindt en in die nieuwe noodwet kan de minister allerlei verregaande maatregelen afkondigen als hij denkt dat dat nodig is. Er wordt al gesproken over regeren per decreet, maar daar komt het in feite wel op neer.”

Leiderdorp Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×