Henk Vos startte zijn avontuur bij het Oorlogsmonument in Leiden. (Foto: Reanne van Kleef).

73-jarige hardloper voltooit 90 kilometer vanuit Leiden: 'een droom die uitkomt'

De 73-jarige Henk Vos heeft zijn 14e Comrades Ultra Marathon voltooid. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 juni om 00.00 uur precies vertrok hij vanaf het Oorlogsmonument in Leiden om negentig kilometer naar zijn woonplaats in Bergen te volbrengen. Met de nodige obstakels lukte het hem om binnen vierentwintig uur de benodigde afstand af te leggen. Om 22.00 uur gaf zijn GPS-tracker aan dat hij de virtuele finish had bereikt. Thuis was hij toen nog lang niet.

Henk Vos vertelde een paar uur voor de start over zijn avontuur. (Video: Hans Stauttener).

Vos’ tocht van Leiden naar Bergen kende veel obstakels. Hij verdwaalde onderweg naar Amsterdam, kwam via een doodlopende weg in een verlaten weiland terecht en werd door de politie van de snelweg geplukt. Even leek zijn avontuur daar te eindigen, want een stuk van de route met de auto volbrengen was uiteraard niet toegestaan. De politie was echter zo goed om hem van de snelweg te escorteren zodat hij zijn tocht kon volbrengen.

Zwalkend door de regen
Tweeëntwintig uur na zijn vertrek uit Leiden lukte het hem om de negentig kilometer te voltooien. Niet bij de Ruinekerk in Bergen, maar bij de grens tussen Uitgeest en Castricum. Nog lang niet in Bergen dus, maar Vos was vastberaden om zijn eindpunt te bereiken. Zwalkend en bijna niet meer in staat om wakker te blijven, legde hij nog zeventien kilometer af. Toen kwam er wederom een politiewagen langs die zich afvroeg wat de hardloper op leeftijd daar alleen, in het donker en in de regen deed. Diep in de nacht werd hij thuis afgezet.

Droom komt uit
Met het voltooien van de negentig kilometer zijn droom uit om nog éénmaal de Comrades Marathon te voltooien. Door de geldende coronamaatregelen mochten deelnemers hun tocht, die normaal in Zuid-Afrika plaatsvindt, op een locatie naar keuze volbrengen. “Ik had niet gedacht dat ik ooit nog de kans zou krijgen”, vertelt Vos. “Door mijn leeftijd lukt het me normaal gesproken niet meer om binnen de tijdslimiet te lopen. Nu was de eis om het op 14 juni te voltooien en dat is gelukt. Dit is een droom die uitkomt.”

Speciale band met Leiden
Dat Vos de Sleutelstad als startpunt koos, komt door zijn speciale band met Leiden. Hij liep al meerdere keren de Leiden Marathon en was in zowel 2018 als 2019 de laatste loper die binnen de tijdslimiet van zes uur binnen kwam. In Leiden is het gebruikelijk de laatste marathonloper een groots onthaal te geven. Vos: “De laatste keer was het zo mooi. Er werd een erehaag gevormd en de mensen zongen allemaal ‘You’ll Never Walk Alone’ voor me. Dat is echt het mooiste moment van mijn leven geweest.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×