Het middeleeuwse Kruithuisje waarin Escaperoom Leiden gevestigd is. (Foto: PR).

Escaperoom Leiden weer open na coronastilte

Escaperoom Leiden, gevestigd in het middeleeuwse Kruithuisje aan de Leidse singel, is weer geopend na een tijdelijke sluiting wegens het coronavirus. De escaperoom is inmiddels coronaproof en weer veilig toegankelijk is.

Eigenaren Tommy Hopstaken en Jochem Haverhoek van de escaperoom hebben een aantal maatregelen genomen voor de veiligheid, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer en de beleving. “We maken heel goed schoon na elk team. Huishoudens tot zeven personen of niet-huishoudens tot vier personen zijn weer welkom”, vertelt Haverhoek.

Hij wijst erop dat het op die manier ook voor spelers die geen huishouden vormen makkelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. “Een escaperoom wordt vaak met een klein groepje gespeeld en je kent al die mensen: het zijn meestal vrienden of familie. Dat is dus al een voordeel”, voegt Hopstaken daar nog aan toe.

Escaperoom Leiden werkt via een reserveringssysteem waardoor het eenvoudig is om overzicht te houden. Hopstaken vertelt dat de afzuiging in het Kruithuisje uitstekend werkt. “Binnen drie minuten zuigt deze de hele ruimte leeg.”

Een uit de hand gelopen hobby
Ongeveer vijf jaar geleden begon Hopstaken zijn plan voor de escaperoom uit te werken. Hij had daarvoor zelf wel eens in een escaperoom gespeeld en dat maakte indruk op hem. “Ik vond het zo’n gaaf concept, dat ik meteen dacht: dit wil ik ook maken”, vertelt hij. Al snel kwam het Kruithuisje, een middeleeuws torentje in Leiden, op zijn pad. Hij kon dit torentje huren voor de escaperoom en om zijn plan te realiseren, werkte hij samen met Haverhoek.

De twee kennen elkaar al sinds hun studententijd, toen zij samen in een studentenhuis in Leiden woonden. In twee à drie maanden hebben zij uiteindelijk een escaperoom gemaakt die geheel in het teken staat van Rembrandt. “Als rode draad hebben we een verhaal verzonnen. Dat verhaal past natuurlijk perfect in zo’n middeleeuws torentje”, licht Hopstaken toe.

Zonder dat dit aanvankelijk hun intentie was, hebben ze hun baan gemaakt van de escaperoom. “Toen wij begonnen was een escaperoom een vrij nieuw concept in Nederland. We begonnen eigenlijk omdat we het ontzettend leuk vonden om te doen, niet met het plan in ons achterhoofd om er onze baan van te maken. Het is eigenlijk meer een uit de hand gelopen hobby.”

Kim van Niekerk in gesprek met Tommy Hopstaken en Jochem Haverhoek over de heropening van Escaperoom Leiden.

De toekomst
Sinds de tijd dat de escaperoom bestaat, komt het nog steeds voor dat mensen reserveren die nog niet eerder een escaperoom hebben gespeeld. Het concept is sinds het begin hetzelfde gebleven, los van wat kleine verbeteringen. Zolang het concept blijft lopen, blijft het voorlopig hetzelfde. “Naast Escaperoom Leiden zijn we ook altijd bezig met kleine projecten met escaperoomachtige elementen erin. Daar blijven we lekker mee doorgaan en daar zit denk ik ook wel toekomst in”, aldus Hopstaken .

Reserveren met korting
Via de website van Escaperoom Leiden is het mogelijk om vanaf twee personen te reserveren voor de escaperoom. Met de code ‘Sleutelstad’ krijgen mensen die in de maand juli reserveren tijdelijk ook korting.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×