Foto ter illustratie. (Archieffoto: Politie).

OM eist een jaar cel tegen Oegstgeestse die seks had met minderjarige

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag één jaar celstraf geëist tegen een vrouw uit Oegstgeest die een seksuele relatie had met het vriendje van haar dochter. Dat meldt mediapartner Omroep West. Hij was veertien jaar toen het begon, zij 28 jaar ouder. In de rechtbank zei de vrouw dat ze zich schaamde. ‘Het had niet mogen gebeuren.’

Volgens Jeannette R. (49) kwam de jongen met vragen over seks bij haar toen hij verkering kreeg met haar veertienjarige dochter. Hij zou die niet aan zijn ouders kwijt kunnen, omdat hij ‘kort werd gehouden’. Zij vond dat zielig en gaf hem voorlichting. Na Whatsapp-berichten over en weer kwam het vanaf 2013 jarenlang tot seksafspraken in het Leidse Hout en thuis.

‘Ik was verliefd op hem’
R. beweerde dat ze op enig moment geen nee meer durfde te zeggen. ‘Ik was chantabel’, zei ze in de rechtbank. Zij zou niet ‘weerbaar’ zijn geweest. De rechter had moeite met de slachtofferrol die de vrouw aannam. ‘U wist dat het strafbaar was. U was 28 jaar ouder en kon niet op tegen een jongen van 14?’

Het slachtoffer verklaarde voor de politie juist dat R. hem onder druk had gezet. Ze was jaloers geweest toen hij een relatie kreeg met een leeftijdsgenootje en dicteerde hoe hij het uit moest maken. Verder zou ze hebben gezegd dat ze zwanger was en dreigde zelfmoord te plegen als ze geen seks meer hadden. ‘Ik was verliefd op hem’, zei ze.

Psychische schade
In een rapport van deskundigen komt de Oegstgeestse naar voren als ‘stabiel’, maar door een pedofiele stoornis leidde ze een dubbelleven. Ze volgt inmiddels therapie. De officier van justitie tilt er zwaar aan dat het seksueel misbruik zo lang is doorgegaan, van 2013 tot 2017. Ook nadat de dochter geen verkering meer had met het slachtoffer.

Volgens het OM kan de psychische schade voor het slachtoffer groot zijn door het handelen van R. Het slachtoffer wil 10.000 euro smartengeld. De officier van justitie eist 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor de ontucht met een minderjarige en misbruik van overwicht toen de jongen al wel ouder dan zestien jaar was. De advocaat van de verdachte pleit voor een taakstraf.

De rechtbank doet 21 juli uitspraak.

112 Sleutelstad Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×