(Foto's: Robbert Beurse).

Museum de Bommelzolder verhuist naar echt kasteel Bommelstein in Groenlo

De collectie van Museum de Bommelzolder in Zoeterwoude over het werk van Marten Toonders’ Ollie B. Bommel verhuist naar het nog te realiseren kasteel Bommelstein op een attractiepark bij Groenlo. De wereld van heer Bommel en Tom Poes is de inspiratiebron bij het ontwikkelen van het park en de attracties.

In attractiepark Bommelwereld krijgt het museum een eigen plek. “Het werk van Marten Toonder kan ieder jaar door honderdduizenden bezoekers worden bewonderd en zo zal dit stukje cultureel Nederlands erfgoed blijven bestaan”, laat oprichter en beheerder van de Bommelzolder Pim Oosterheert weten. Oosterheert kwam in contact met Edwin Bomers, eigenaar van een recreatiepark in Groenlo die met het idee rond liep om een attractiepark te bouwen waarbij hij ook culturele aspecten wilde toevoegen.

Collectie blijft bestaan
“De besprekingen verlopen voortvarend en alle inzet is erop gericht om de verplaatsing van de Bommelzolder naar het nieuwe park zo soepel mogelijk te laten verlopen”, zegt Oosterheert. “Die overdracht laat overigens nog wel even op zich wachten, de eerste paal moet nog de grond in. Wij zijn dankbaar dat er een partij is die de moed heeft, maar ook de visie, om het gedachtegoed van Toonder door te geven. In die zin sluit het nieuwe park ook volledig aan bij de doelstellingen van Museum de Bommelzolder. Zo zal de collectie van de Bommelzolder blijven bestaan.”

Op het nieuwe park wordt naast kasteel Bommelstein een hal gerealiseerd waarin de wereld die Marten Toonder creëerde vorm krijgt in de sfeer van Rommeldam, de Zwarte Bergen en het Donkere Bomen Bos. Ook is er aandacht voor de karakteristieke taal en uitspraken van Oliver B. Bommel en in de bioscoop is de enige Bommelfilm ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ te zien. Voor scholieren wordt een educatief programma samengesteld.

Nieuwe collectie toegevoegd
Oosterheert blijft voorlopig werken aan de collectie in Zoeterwoude. Onlangs is de bestaande collectie uitgebreid met een verzameling van een verzamelaar uit Capelle aan den IJssel. “Daarbij zitten onder andere de beeldjes van de kunstenaar Onkenhout die in het miniatuurstadje Rommeldam bij Oisterwijk hebben gestaan”, vertelt Oosterheert en voegt daar snel aan toe: “Een nieuw bezoek aan de Bommelzolder, nu het nog kan, is dus zeer de moeite waard. Voorlopig blijft het museum nog in Zoeterwoude gevestigd”.

Cultureel erfgoed
De 177 verhalen die Marten Toonder over de avonturen van heer Bommel en Tom Poes schreef behoren tot het Nederlands cultureel erfgoed. Marten Toonder wordt in het Literatuurmuseum geëerd in het Pantheon, dat een eerbetoon is aan de 100 grootste Nederlandse literatoren.

 

  • (Impressie: Marveld/Van der Heijden Architecten).
    (Impressie: Marveld/Van der Heijden Architecten).
Cultuur Regio Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×