(Foto: Archief).

Klimaatactivisten protesteren bij Rijksmuseum Boerhaave in bijzijn van koning

Klimaatgroepen protesteren morgen bij Rijksmuseum Boerhaave tijdens de opening van de nieuwe expositie ‘Besmet!’ door koning Willem-Alexander. Het protest richt zich tegen de hoofdpartner van het museum: de olie- en gasmultinational Shell. De actievoerders delen tijdens het protest aardolie-kleurige zeep uit aan pers en voorbijgangers met de boodschap ‘Shell besmet het museum Boerhaave.’

De actievoerders uit de groepen Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en Code Rood roepen Boerhaave op om de banden met Shell te verbreken. In een open brief verzoeken ze het museum om zich te ‘ontsmetten’ door onder andere de sponsorrelatie met Shell te verbreken en in de Raad van Toezicht geen mensen toe te laten met belangen in de fossiele industrie. De activisten vinden het schadelijk dat Shell het goede imago van Rijksmuseum Boerhaave gebruikt om ‘mensen blind te maken voor de keerzijde van Shell’s fossiele businessmodel: klimaatverandering, ecocide en mensenrechtenschendingen’.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×