Nieuwe horecavisie: meer concentratie van horeca in centrum

De nieuwe horecavisie van de gemeente Leiden moet zittende ondernemers meer flexibiliteit bieden en zorgt voor een concentratie van horeca in een beperkt gebied in het centrum. “We willen toe naar een eenvoudiger systeem”, zegt wethouder Yvonne van Delft in een toelichting op het concept-stuk dat het college heeft vastgesteld. De komende tijd kunnen belanghebbenden er hun mening over geven. Na de zomer volgt behandeling in de raadscommissie en in december hoopt Van Delft het nieuwe beleid door de raad te loodsen.

Zestien horecastraten geschrapt, zeven toegevoegd
In de nieuwe horecavisie worden straten toegevoegd aan het gebied waar de horeca ruim baan krijgt en ook worden er straten en stegen geschrapt. Horecabedrijven die daar zitten, kunnen er gewoon blijven, maar er mogen geen nieuwe hotels, restaurants of café’s bijkomen. Bestaande horecabedrijven kunnen ook in de toekomst gewoon worden verkocht met behoud van die bestemming, zo verzekert Van Delft. Het schrappen van horecastraten uit de nieuwe visie gebeurt in straten waar vooral wordt gewoond. In totaal worden er zestien straten uit de visie gehaald. Vooral in het Pieterskwartier. Zo wil de gemeente overlast voor omwonenden zoveel mogelijk voorkomen. Er is in het gebied plek voor één extra horecabedrijf. De gemeente denkt dat die vergunning kan worden gebruikt om de tijdelijke toestemming van Old School om te zetten in een permanente.

De zeven straten die eraan worden toegevoegd en waar de horeca dus ruim baan krijgt, liggen bijvoorbeeld in het Cultuurkwartier dat als nieuw horecagebied wordt benoemd. In het even verderop gelegen Energiepark kunnen drie nieuwe horecagelegenheden komen. Ook in de Haarlemmerstraat is nog ruimte voor uitbreiding, maar alleen voor daghoreca. Het reeds vergunde restaurant aan de Langebrug 12A mag van het college alsnog de ingang aan de zijde van de Breestraat krijgen. Eigenaar Oudendal weet nog niet of hij daar gebruik van wil maken.

Ook aan de Apothekersdijk-Stille Rijn wil het college meer horeca mogelijk maken. Dat gebied is aantrekkelijk voor terrassen vanwege de ligging aan het water met veel zonuren. Ook aan het Rapenburg ziet wethouder Van Delft graag nog een extra terras. Ook op de Boommarkt wordt extra horeca toegestaan. Het gaat hier om nachthoreca, bijvoorbeeld een club. Er wonen weinig mensen, de panden zijn groot en lenen zich voor zo’n invulling en bovendien heeft Leiden als studentenstad behoefte aan zo’n uitgaansgelegenheid. Veel jongeren zoeken hun heil nu elders. In winkelgebied HerenDoeza ziet de gemeente beperkt ruimte voor het uitbreiden van het aantal horecabedrijven.

Upgrade in plaats van uitbreiding
In straten waar geen extra horeca wordt toegestaan, wil het college de bestaande ondernemers wel meer mogelijkheden geven voor het opwaarderen van hun bedrijf. Zo’n kwaliteitsverbetering staat bijvoorbeeld op het wensenlijstje van Van Delft in de Breestraat, de Nieuwe Rijn en de Botermarkt en ook aan de Haven.

Ondergeschikte horeca
Naast het toestaan van nieuwe horecabedrijven en het uitbreiden van bestaande, krijgt ook functiemenging ruim baan. Alle bedrijven met en oppervlakte tot zeventig vierkante meter mogen ter ondersteuning van de winkelfunctie ook beperkt drankjes en etenswaren gaan verstrekken. Bijvoorbeeld een kop koffie. De verkoop van alcohol is niet toegestaan.

1100 extra hotelkamers
Een ander punt uit de nu voorliggende nieuwe horecavisie heeft betrekking op het aantal hotelkamers. In 2015 werd er op verzoek van bestaande hoteliers een moratorium op de groei van het aantal nieuwe hotelkamers afgesproken, omdat er in die tijd wel heel veel initiatieven op dat gebied waren. Wel werd toen al voorspeld dat het aantal kamers na 2020 verder zou kunnen groeien en dat wordt nu bewaarheid. “We hebben eigenlijk een permanent tekort aan kamers”, weet Van Delft die in de nieuwe horecavisie 1100 extra hotelkamers mogelijk wil maken. Een flink deel daarvan zit al in de pijplijn. Bijvoorbeeld in het stationsgebied en bij de Meelfabriek. Binnen die 1100 zijn er 150 gereserveerd voor boutique hotels, 150 voor zakelijke hotels en 100 voor budgethotels.

Vijf Sterrenhotel en meer ruimte voor budget- en boutiquehotels
Leiden heeft voornamelijk hotels in het middensegment en ook daar wil de gemeente verandering in aanbrengen. Zo wordt voor een vijf sterrenhotel de loper uitgelegd en wil Van Delft graag dat er aan de randen van de stad grotere hotels bijkomen in het zakensegment. Dichter bij het centrum is nog ruimte voor (kleinere) boutiquehotels of budgethotels. Zo’n gevarieerd hotelaanbod is goed voor het Leiden Bio Science Park en de bedrijven die kantoren betrekken die in het stationsgebied worden gebouwd. Ook is het een belangrijke voorwaarde om Leiden verder als congresstad op de kaart te zetten.

Pareltjesregeling verdwijnt
In de aflopende horecavisie is een pareltjesregeling opgenomen. Die moest uitzonderingen mogelijk maken op het beleid om unieke kansen te benutten. “Maar in praktijk wisten we eigenlijk ook zelf niet goed wat we daar nou mee bedoelden”, zegt Van Delft nadat de gemeente er een paar jaar ervaring mee heeft opgedaan.

Advertentie

Economie Leiden Politiek Horecavisie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×