De 27-jarige Maolin Zhang kwam op 16 januari om bij een brand in Hillegom. (Foto: privé-beeld).

Negen jaar cel en tbs geëist tegen verdachte dodelijke brand waarbij Leidse promovendus omkwam

Tegen Sean M. (22) is vanmorge negen jaar cel en tbs geëist. M. wordt verdacht van het stichten van de dodelijke woningbrand in Hillegom in januari 2019, waarbij de Leidse promovendus Maolin Zhang om het leven kwam. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Het opleggen van tbs met dwangverpleging werd geadviseerd door de psycholoog die M. onderzocht. Volgens hem is de kans op herhaling namelijk ‘heel groot’. Hij zegt dat de verdachte de spanning soms niet helemaal aan zou kunnen en dan brand gaat stichten.

Justitie houdt M. verantwoordelijk voor meerdere branden. Hij zou in juli 2017 ook brand hebben gesticht in zijn toenmalige woning aan de Vinkenlaan in Hillegom en hij wordt tevens aangeklaagd voor een brand in een schuur in de Oude Weerlaan in Hillegom in februari 2015, toen hij nog minderjarig was.

Bij de brand aan de Stationsweg in Hillegom werden drie woningen volledig verwoest en kwam Maolin Zhang, een Chinese astronomiestudent, om het leven. Een van de bewoners werd wakker van de brand en kon de buren die nog lagen te slapen op tijd waarschuwen. Zij konden ontkomen via de dakgoot. Maar student Zhang (27) zat als een rat in de val. Hij kon niet door de deur naar buiten en het raam ging niet open.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×