Archieffoto: Lieuwe van Slooten

Ook Voorschoten steunt landelijk protest tegen bezuinigingen van het Rijk

Ook de politieke fracties van de gemeente Voorschoten hebben hun steun uitgesproken voor de landelijke oproep van de gemeenteraad van Zoetermeer. De boodschap van die oproep; meer geld van de Rijksoverheid naar gemeenten. De afgelopen jaren zijn er namelijk meer taken bijgekomen voor gemeenten en niet meer geld. Eerder kreeg de landelijke oproep al bijval vanuit de gemeente Oegstgeest.

“De afgelopen jaren heeft de Rijksoverheid structureel te weinig geld ter beschikking gesteld voor alle gemeentelijke taken die erbij zijn gekomen waaronder de zorgtaken”, stellen de protesterende gemeenten. Vooral kleine en middelgrote gemeenten ontvingen minder geld vanuit de gedachte dat zij zouden fuseren. “Dat plan ging niet door, maar de korting is wel gebleven. En daar komt de coronacrisis nog bovenop”, verklaren de initiatiefnemers hun actie.

Voor Voorschoten geldt dat de gemeente ieder jaar veel moeite heeft om de begroting rond te krijgen. Uit de meerjarenbegroting die een aantal weken geleden gepresenteerd is blijkt dat Voorschoten nog met een gat in de begroting kampt voor de jaren 2022 en 2023. “Dat we een gat hebben is ook een signaal naar het Rijk”, zegt wethouder van financiën Marcel Cramwinckel (D66). “Het water staat ons echt aan de lippen.”

Andere raadsleden in de Leidse regio
De fracties uit de gemeenteraad van Voorschoten roepen de andere raadsleden in de Leidse regio op om de oproep tot landelijke protest van de gemeenteraad van Zoetermeer ook te ondersteunen.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×