Tinga voerde onder meer actie door plastic uit Leidse grachten te vissen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Plastic Soup Surfer vraagt aandacht voor afvalscheiding op scholen

Leidenaar en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga peddelt komende september van Maastricht naar Schiermonnikoog. In iets meer dan twee weken legt hij 550 kilometer af. In samenwerking met influencer Matthijs Jaspers (The Happy Activist) vraagt hij daarmee aandacht voor afvalscheiding op basisscholen.

Tinga supt elke dag 50 kilometer en gaat daarnaast op bezoek bij scholen, afvalverwerkers en politici langs de route. EU vice-president Frans Timmermans verzorgt de aftrap op maandagochtend 31 augustus bij een basisschool naast de Maas. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is maandag 7 september aanwezig als de Plastic Soup Surfer een basisschool bezoekt in Oudewater.

Campagnedoel
Met de campagne wil Tinga van de basisschoolleerlingen ‘Wakkere Wegwerpers’ maken. Het moet ze attent maken op de wegwerpmaatschappij waarin ze leven en aanzetten tot verminderen en hergebruik. De bovenbouwleerlingen krijgen middelen aangereikt om afvalscheiding voor hun klas en school mogelijk te maken. Zij krijgen hulp bij het organiseren van een petitie en het overhandigen daarvan aan hun burgemeester.

Route en data
De SUP tour start 31 augustus in Maastricht en gaat langs plaatsen als Nijmegen (2 september), Rotterdam (5 september), Amsterdam (9 september) en Leeuwarden (13 september) en windsurfend over het IJsselmeer (11 september) en de Waddenzee (16 september). Op woensdag 16 september is de finish op de enige basisschool van Schiermonnikoog. Deze finish is tevens de start van de online campagne.

Eerdere acties van Tinga
Als Plastic Soup Surfer (PlasticSoupSurfer.org) had Merijn Tinga met zijn surfexpedities invloed op het beleid en het invoeren van statiegeld op kleine flesjes (in te voeren juli 2021). Daarvoor surfte hij van Scheveningen naar Enegland en bood 55.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer. In 2017 peddelde hij de Rijn af van de bron naar de monding. Hij stuurde gerechtsdeurwaarders met een bewustwordingsexploot naar tien bedrijven die lobbyden tegen statiegeld.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×