Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay / Hans Braxmeier).

Voorschoten kapt 101 gevaarlijke Canadese populieren

De gemeente Voorschoten gaat de komende jaren 101 gevaarlijke Canadese populieren kappen. De bomen zijn 50 tot 75 jaar oud, een leeftijd waarop de populier begint af te takelen. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, zo kunnen er spontaan takken uit de boom vallen. Voor de gekapte populieren worden andere bomen geplant.

Na onderzoek naar de 332 Canadese populieren die het dorp telt, werd vastgesteld dat 117 exemplaren een mogelijk gevaar vormen. Na nader onderzoekt blijkt dat van die groep 101 bomen gekapt moeten worden, de overige 16 kunnen blijven staan. Er worden op zes locaties in het dorp bomen verwijderd, te weten aan de Debussylaan-Mozartlaan, het Trompplein, de Kniplaan, het Frans Halsplantsoen, Aletta Jacobsplantsoen en Suze Groenewegerf.

Kaalslag voorkomen
Om kaalslag te voorkomen heeft de gemeente de werkzaamheden uitgespreid over de komende jaren. Zo begint de kap dit jaar op het Trompplein en de Mozartlaan, worden de bomen aan de Kniplaan volgend jaar verwijderd en moeten de populieren op het Frans Halsplantsoen pas in 2022 het veld ruimen. Het uitgangspunt van de gemeente is dat voor elke gekapte boom, een nieuwe wordt aangeplant. Soms is herplanting op dezelfde plek niet mogelijk. Dan wordt de nieuwe boom binnen een straal van 50 meter geplant.

Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×