Chaos op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. (Foto's: Reanne van Kleef en Dick Scherjon).

Enorme verkeerschaos in wijk rond Hooglandse Kerk wordt steeds groter

In de Leidse wijk Pancras-West rondom de Hooglandse Kerk is een enorme verkeerschaos ontstaan. Dat wordt veroorzaakt door automobilisten die door de afsluiting van de Hooigracht in de wijk belanden, maar de uitgang niet meer kunnen vinden. De gemeente heeft vandaag een aantal verkeersborden geplaatst die het probleem moeten verhelpen, maar volgens wijkbewoners wordt de chaos hierdoor alleen maar groter.

De eens zo rustige Hooglandse Kerkgracht is op dit moment het epicentrum van de chaos. Auto’s die via de Nieuwstraat de wijk inrijden, doen er het beste aan om linksaf via de Hartesteeg zo snel mogelijk de wijk weer te verlaten. Wie niet voor de smalle, met terrasmeubilair gevulde steeg kiest en toch rechtsaf slaat, is gedoemd in een soort fuik terecht te komen.

Chaos compleet
Per uur komen tientallen auto’s zo de Hooglandse Kerkgracht opgereden in de hoop een uitweg te vinden. Vertwijfeld worden er rondjes over de gracht gereden tot duidelijk wordt dat ze toch echt alleen door de Koppenhinksteeg weer naar buiten mogen. Dat leidt tot verkeersophopingen, auto’s die over de middenberm elkaar proberen te ontwijken en menig spookrijder. Wanneer er ook nog eens bezorgbusje of rioolservice de weg blokkeert, is de chaos compleet.

Wijkbewoner en voormalig voorzitter van de wijkvereniging Jaap van Meijgaarden heeft inmiddels een dringend beroep op de gemeente gedaan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Volgens hem is dat met een enkele borden gedaan. Namelijk door een een inrijverbod in de Nieuwstraat ter hoogte van de Middelweg/Hartesteeg in te stellen zodat auto’s zich niet meer vastrijden voor café De Twee Spieghels. Ook stelt hij voor de oorspronkelijke rijrichting op de Middelweg richting Kaasmarkt te herstellen, zodat verkeer dat toch de wijk in komt ook via zowel de Hartesteeg als de Middelweg er weer uit kan.

Extra borden
De gemeente heeft ook gezien dat er afgelopen weekend extra sluipverkeer is ontstaan in de binnenstad en laat weten dat het sluipverkeer mede het gevolg is van de combinatie van de afsluiting van de Hooigracht, Churchillbrug en de zomerse afsluiting rond de Nieuwe Rijn en de Botermarkt.

Om de situatie te verbeteren zijn er meerdere maatregelen genomen. Afgelopen zaterdag is de Nieuwe Rijn in oostelijke richting opengesteld zodat verkeer een andere uitweg heeft. Daarnaast worden extra waarschuwingsborden geplaatst ter hoogte van het Levendaal, de Hogewoerd en de Nieuwstraat, waarop duidelijk aangegeven staat dat de route doodloopt voor alle voertuigen.

Bekijk hieronder waar de knelpunten zich bevinden, artikel gaat verder onder kaart.

‘Problemen alleen maar groter’
Ook is er vandaag op de Hooglandsekerkgracht een eenrichtingverkeerbord vervangen door een inrijverbodbord. Pal naast het huis van Van Meijgaarden. “Daarmee worden de verkeersproblemen in de wijk alleen maar groter. De Nieuwstraat wordt ontlast, maar er is nu nog maar één weg voor auto’s de wijk uit, namelijk de Koppenhinksteeg.” En dat is ook duidelijk zichtbaar voor iedereen die een kwartiertje op de Hooglandse Kerkgracht gaat staan.

Waarom de gemeente voor deze oplossing kiest, kan Van Meijgaarden niet begrijpen: “Binnen vijf minuten dat het bord naast mijn deur er hing, had ik al vier auto’s dat bord zien negeren en één het inrijverbod van de Moriaansteeg.”

Hij heeft dan ook een duidelijke boodschap voor verantwoordelijk wethouder Ashley North: “De problemen worden door deze maatregelen alleen maar vergroot. Overweeg toch de maatregelen die ik je heb voorgesteld.”

De gemeente is van mening dat het nieuwe bord, en dus het omdraaien van de rijrichting zoals Van Meijgaarden dat benoemt, juist een ander probleem oplost. “Het verkeer dat zich aan het einde van de Nieuwstraat klem rijdt en moet steken en draaien, kan nu doorrijden. Naar verwachting zorgen de extra maatregelen  en waarschuwingsborden voor een algehele afname van verkeer door de wijk”, zo laat een woordvoerder aan Sleutelstad weten. Ook wordt gemeld dat er inmiddels vanuit de gemeente contact is geweest met Van Meijgaarden.

 

Advertentie

Leiden Centrumroute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×