Tentoonstelling op de Lammermarkt over negen eeuwen markt

Op de Lammermarkt in Leiden is een fototentoonstelling te zien over de Leidse markt door de negen eeuwen heen. Voor deze plek is gekozen omdat de markt vanwege de coronamaatregelen naar de Lammermarkt en de Beestenmarkt moest verhuizen. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de warenmarkt en een hart onder de riem voor alle marktkooplieden in Leiden.

De tentoonstelling is nooit eerder vertoond en laat aan de marktbezoekers historische foto’s zien over de markt, ontleend aan het boek van E. J. Weterings en Ed van der Vlist ‘Wie maakt me los. Negen eeuwen markt in Leiden’ (1996). Het is tevens de eerste keer dat de speciaal voor openluchttentoonstellingen ontworpen plantenbakken van Joost van der Luit worden gebruikt.

Verslaggever Reanne van Kleef in gesprek met Peter Volk van de Marktcommissie.

“Het doel van de tentoonstelling is om te vieren dat we een markt hebben en zo geven we de Leidenaren een extra reden om naar de markt te komen. De markt moest van de Nieuwe Rijn naar een andere plek verhuizen om extra ruimte te bieden aan de marktbezoekers in het kader van de anderhalvemetersamenleving. Dit vonden de marktlieden moeilijk omdat ze bang waren dat de klanten hun nieuwe plek niet weten te vinden. En dit is begrijpelijk, daarom heeft de gemeente bedacht deze tentoonstelling te organiseren”, zegt Gijsbert van Es van de gemeente Leiden.

Verslaggever Reanne van Kleef in gesprek met  Gijsbert van Es van gemeente Leiden

Nederzetting
Negen eeuwen geleden kwamen vissers en boeren al naar de plek waar de Oude en Nieuwe Rijn samenstromen. Vervolgens bouwden handelaren kramen langs het water. Van hieruit groeide een nederzetting en later de stad. In 1963 moest de markt naar de Hooglandse Kerkgracht verhuizen, omdat de tramrails werden verwijderd uit de Breestraat. In de jaren 70 werden de kademuren van de Nieuwe Rijn hersteld. Opnieuw moest de markt uitwijken. Pas in 1985 keerden alle kramen terug naar de Botermarkt en de Nieuwe Rijn. Toen ontstond het ‘rondje markt’, dat we nu kennen.

Van Es: “De foto’s van de tentoonstelling doen beseffen dat het verleden nog dichterbij is dan dat je denkt, ondanks dat de stad en de wereld heel veel veranderd zijn in de afgelopen tientallen jaren. En het mooie is dat hoewel de stad zo veranderd is, de markt al die negen eeuwen, weliswaar in een andere gedaante, telkens blijft bestaan.”

De foto-expositie is tot stand gekomen door samenwerking van de Stichting Marktpromotie Leiden, Erfgoed Leiden e.o., Beeldbank Historische Vereniging Oud Leiden en de gemeente Leiden. De tentoonstelling is tot en met 31 augustus te zien.

Advertentie

Cultuur Interview Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×