Geen subsidie voor PS|Theater uit het Fonds Podiumkunsten. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

Fonds Podiumkunsten kent Veenfabriek zes ton per jaar toe: PS|Theater krijgt niets

Twee Leidse culturele instellingen die bij het Fonds Podiumkunsten een meerjarige subsidie hadden aangevraagd, weten sinds vandaag waar ze aan toe zijn. De Veenfabriek krijgt de komende jaren steeds 600.000 euro. Dat bedrag had het gezelschap ook aangevraagd. Stadsgezelschap PS|Theater ziet de aanvraag niet gehonoreerd. Dat betekent geen twee ton per jaar voor Pepijn Smit en de zijnen.

“Het is ontzettend balen en verdrietig”, zegt artistiek leider Pepijn Smit van PS|Theater in een eerste reactie. “Maar vandaag een traan en morgen weer door, want dat we door gaan staat buiten kijf.” Wat de gevolgen zijn van de afwijzing kan Smit nog niet helemaal overzien: “We zullen ons moeten beraden op hoe en in welke vorm we door zullen gaan, maar er staat genoeg moois voor de boeg: ons 10-jarig jubileum met onder andere een foto-expositie op de Garenmarkt, en de grootschalige locatieproductie WIJ ZIJN in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude in het voorjaar van 2021.

In 2016 vroeg PS|Theater voor het eerst subsidie aan bij het Fonds Podiumkunsten. Het gezelschap kreeg toen een positieve beoordeling, maar viel bij de toekenning in augustus van dat jaar buiten de boot, omdat er onvoldoende geld in de pot van het fonds zat. In december van datzelfde jaar werd bekend dat het kabinet meer geld uittrok voor 2017 en kreeg PS|Theater alsnog 125.000 euro voor dat jaar. Toen in mei 2017 het gesubsidieerde toneelgezelschap Moeremans & Sons bekend maakte te stoppen, kreeg PS|Theater alsnog subsidie voor de hele periode 2017-2020.

Sinds 2017 wordt PS|Theater ook door de gemeente Leiden gesubsidieerd met 75.000 euro per jaar. Vanaf volgend jaar hoopt het stadstheater op een hogere bijdrage van de gemeente Leiden, omdat nu ook voor de jeugdafdeling PS|Jong geld is aangevraagd.

Ondertussen wordt in de Marktsteeg de champagne bij wijze van spreken ontkurkt. De Veenfabriek greep begin juni mis toen de Raad voor Cultuur de Leidse theatermakers niet opnam in het advies voor de culturele Basis Infrastructuur (BIS). Ze kregen daardoor niet de aangevraagde 475.000 euro voor talent- en genre-ontwikkeling. Nu is de aanvraag wel toegekend en kan de Veenfabriek ook in de periode 2021-2024 rekenen op in totaal 2,4 miljoen euro.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×