(Foto: Vattenfall Solarteam).

Vattenfall Solarteam vestigt nieuw wereldrecord onder leiding van Oegstgeestenaar

Het Vattenfall Solarteam van de TU Delft heeft vandaag – ondanks de niet voorspelde bewolking – haar eigen wereldrecord solarracen ruimschoots verbeterd. De Nuna Phoenix, een zonne-energie racewagen van het team dat onder leiding van de Oegstgeestse technisch manager Timon Rowtree staat, reed maar liefst 924 kilometer in twaalf uur. Het vorige record van de Nuna8S is daarmee met 42 kilometer verbroken. “Wat prachtig om het zo af te sluiten.”

Door de coronacrisis kon de jaarlijkse World Solar Challenge in Australië dit jaar niet doorgaan. Om toch de volledig op zonne-energie rijdende nieuwe auto van de TU Delft te presenteren, besloten de bollebozen een recordpoging te doen op de RDW testbaan in Lelystad. Op datzelfde parcours werd het vorige wereldrecord gevestigd.

“Het was een lange dag. Nu is het nog de adrenaline die mij overeind houdt, maar ik denk dat ik straks wel behoorlijk moe zal worden”, vertelt Rowtree tegen Sleutelstad. “Vanaf begin af aan dachten we dat het heel spannend zou worden, maar de auto was een stuk efficiënter dan we hadden durven hopen. Vanaf de tweede helft hebben we gezien dat we juist op een nieuw record afstevenden.” Oorzaak voor de positieve uitslag ziet de Oegstgeestenaar in de combinatie van bewolking en zonneschijn. “De combinatie van zon en bewolking, zorgde ervoor dat het licht tussen de kleine druppeltjes in de wolken kon weerkaatsen, waardoor we juist meer energie konden opwekken.”

Uit de as herrezen
De nieuwe auto van het solarteam is vernoemd naar de mythologische vogel de ‘fenix’, die wanneer zij sterft verbrand en opnieuw uit de overblijfselen geboren wordt. Timon Rowtree: “Onze vorige wagen is bij de solarrace van 2019 in Australië in brand gevlogen, we zijn dus letterlijk uit de as herrezen. Vandaag is de dag dat we de Nuna Phoenix voor het eerst aan de buitenwereld getoond hebben, het is super mooi om dan meteen het wereldrecord te pakken.”

“Ik denk zeker dat er andere teams zijn uit de zonneracewereld die met een schuin oog naar ons hebben gekeken vandaag”, schat Rowtree in. Hij onderstreept nog maar eens hoe sterk het nieuwe record is: “Het is een stevige verbetering. Ik denk dat het héél lastig wordt voor anderen om deze afstand te verbeteren.”

Na de winst, komt het genieten van de overwinning. “We gaan zo nog eventjes de auto afbouwen, dat moet nog even goed gefocust gebeuren. Daarna is het vast tijd voor een biertje en dan zullen we morgen allemaal behoorlijk uitslapen.”

Advertentie

Oegstgeest Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×