(Ontwerptekeningen: slangen+koenis architecten / DMOO).

Ontwerp voor nieuwe Leidse sportcomplexen klaar voor aanbesteding

Een nieuwe ijshal, een nieuw combibad en een sporthal. Onder de noemer ‘buitengewoon binnen sporten’ hoopt de gemeente Leiden de komende maanden een aannemer te vinden die de nieuwe ontwerpen wil gaan bouwen, nadat er zich eerder geen geïnteresseerden meldden. Op 28 augustus start de aanbesteding voor het combibad en de ijshal.

Eerdere pogingen om de nieuwe sportcomplexen te bouwen mislukten. De Europese aanbesteding voor het nieuwe binnenbad van zwembad De Vliet en de nieuwe ijshal werd vorig jaar voortijdig stopgezet, omdat er geen inschrijvingen waren ontvangen. Marktpartijen zagen de bouw als ’te risicovol’ vanwege de onderhoudskosten op de lange termijn. Bovendien zou er te weinig ruimte zijn geweest in de planning van het project. Daarom heeft de gemeente eigen ontwerpen laten maken en zullen de voorwaarden wat worden aangepast.

De ijshal komt samen met het combibad op de kop van de Churchilllaan te liggen, tussen de Vliet en de Voorschoterweg. Tussen de nieuwbouw van sportschool Leonardo College en de voetbalvelden komt het indoorsportcentrum samen met een breedtesporthal, topsporthal, sport-medisch centrum, een VIP-ruimte en andere bezoekersfaciliteiten te liggen. Het binnenzwembad wordt 35 bij 25 meter, waarbij er ongeveer 400 vaste tribuneplaatsen komen. De rondbaan van de ijshal zal 250 meter lang zijn met 150 vaste tribuneplaatsen. Voor de 900 vierkante meter grote ijsvloer waar op kan worden geijshockeyd, geshorttrackt en gekunstschaatst, komen 300 toeschouwersplekken.

Klimaatneutraal
Beide indoorsportcomplexen moeten zo duurzaam en klimaatneutraal mogelijk worden gebouwd. Zo krijgen het combibad en de ijshal zonnepanelen op het dak en wordt de restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen. Na de voltooiing van het nieuwe binnenbad en ijshal wordt het buitenbad van het gas afgehaald en verwarmd met de warmtepompen van de ijshal. Ook op het dak van het indoorsportcentrum komen zonnepanelen en een lucht-warmtepomp te liggen die voorzien in de elektriciteit en verwarming van het gebouw.

Volgens wethouder Paul Dirkse zijn de nieuwe sportcomplexen hard nodig. “De huidige sportcomplexen zijn echt verouderd. Daar komt bij dat de stad de komende jaren forst groeit. Ook voor al deze nieuwe Leidenaars hebben we sportvoorzieningen nodig.” De gemeente Leiden investeert daarom meer dan 60 miljoen euro in de bouw van de nieuwe sportaccommodaties en neemt ook meer risico op zich. Zo hoopt de gemeente het project aantrekkelijker te maken voor toekomstige aannemers.

Mogelijk uitstel ijshal
Eind augustus wordt de nieuwbouw van het combibad en de ijshal bij De Vliet gepubliceerd. Begin 2021 volgt het Indoor Sportcentrum. De beoogde oplevering van de nieuwe sportcomplexen is in het vierde kwartaal van 2022. Of de ijshal daarbij zit, blijft overigens nog wel even onzeker. De gemeenteraad houdt de optie om de bouw daarvan flink uit te stellen nog open. Als het project te duur wordt, kan de gemeenteraad ervoor kiezen om alleen het combibad en de sporthal te bouwen. De ijshal zal dan op een later moment worden gebouwd.

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×