Overrhyn heeft voor drie units een bezoekverbod moeten afkondigen in verband met meerdere besmettingen met corona. (Foto: Chris de Waard).

Topaz sluit drie units Overrhyn na coronabesmettingen

Zorgorganisatie Topaz heeft noodgedwongen drie units van verpleeghuis Overrhyn in Leiden-Noord gesloten voor bezoekers. Op de afdelingen is corona vastgesteld, waardoor de bewoners voor een periode van minimaal veertien dagen in quarantaine worden gehouden. Voor de andere afdelingen van Overrhyn hanteert Topaz geen verbod, maar wel restricties. “We hebben mensen gevraagd om het bezoek te beperken”, zegt woordvoerder Marjolein Staats van Topaz. Er mogen maximaal twee personen per dag per bewoner op bezoek komen.

Een van de getroffen bewoners is de moeder van het Voorschotense D66-raadslid Jolien Schroots. “De afdeling van mijn moeder is sinds maandag voor de tweede keer in isolatie in verband met een coronabesmetting”, vertelt ze. “Afgelopen voorjaar heb ik haar tweeënhalve maand niet kunnen bezoeken. Dat was een gruwelijke tijd en ik moet er niet aan denken dat de bewoners van verpleeghuizen steeds opnieuw geen bezoek mogen ontvangen omdat het risico te groot is.”

Een groot boeket
Schroot wil het leed van de bewoners verzachten met een bloemenactie. “Er is behoefte aan troost en medeleven. Ik wil dan ook iedereen oproepen om een kaart, tekening of knutselwerkje met een bloem te sturen naar Overrhyn. Samen vormt dat dan een groot ‘boeket’ zodat de Overrhynmensen weten dat we met hen meeleven, want dit verdriet raakt heel veel mensen. Natuurlijk de besmette personen zelf, maar ook mijn moeder en haar medebewoners, de medewerkers en de familie en vrienden van de bewoners.”

Schroot noemt het hartverscheurend dat zo snel alweer een tweede uitbraak is vastgesteld, waardoor het verpleeghuis deels op slot moet. “Natuurlijk hield ik er rekening mee dat het voor een tweede keer kon gebeuren, maar zo snel, daar had niemand op gerekend. Laten we het elkaar niet aandoen dat besmette afdelingen het ‘nieuwe normaal’ worden.”

Hoe lang het toelaten van bezoekers bij Overrhyn wordt beperkt of verboden kan Staats nog niet zeggen. “In principe gelden de maatregelen voor veertien dagen, maar als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld, gaat die termijn opnieuw lopen.” In twee van de drie units in Overrhyn worden nu bewoners met COVID-19 verpleegd. “Bij de derde unit is de besmette persoon om een andere reden overgebracht naar het ziekenhuis, dus daar zijn nu geen coronapatiënten meer”, vertelt Staats.

Adres voor de bloemenactie
Het adres voor Schroot’s actie om wat op te sturen voor de kaartenactie is Verpleeghuis Overrhyn, Willem de Zwijgerlaan 44, 2316 GJ in Leiden.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×