(Archieffoto: Chris de Waard).

Meer stembureaus bij Tweede Kamerverkiezing Leiden

Tijdens de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 zullen er in Leiden tien stembureaus meer zijn bij de vorige verkiezingen in 2017. Een stijgende opkomst en het groeiende aantal inwoners zorgen ervoor dat een uitbreiding van het aantal stembureaus noodzakelijk is, stelt de gemeenteraad. De gemeente is van plan om voor de verkiezing 63 stembureaus in te richten. In 2017 waren dit er 53.

Het aantal stembureaus wordt bepaald op basis van de verwachte opkomst en de grootte van de verkiezing. Leidenaren mogen zelf een stemlocatie binnen de gemeente uitkiezen om hun stem uit te brengen. Door gebruik te maken van gegevens uit het verleden zijn de stembureaus (soms meerdere per stemlocatie) zo over de stad verspreid dat wachttijden tot een minimum beperkt zouden moeten blijven.

Evaluatie
Na elke verkiezing wordt geëvalueerd of het aantal stembureaus voldoende was. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezing in 2017 was hoger dan verwacht waardoor opstoppingen ontstonden. “Er wordt gestreefd naar een optimaal aantal kiezers per stembureau. Veel stemlocaties waren (in 2017) eigenlijk te druk”, stelde de gemeenteraad. Een uitbreiding (en spreiding) van het aantal stembureaus moet een vergelijkbare situatie in 2021 voorkomen.

Een uitbreiding zou de terugkeer van stembureaus in de wijken Slaaghwijk, Noorderkwartier (voormalig dienstencentrum Rondedans) en Roomburg (Matilo) kunnen betekenen. De commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid sprak eerder haar wens hiervoor uit.

Beschikbaar en geschikt
Na het zomerreces worden de beoogde stemlocaties beoordeeld op de wettelijke toegankelijkheidscriteria (blinden en minder validen moeten er terecht kunnen) en beschikbaarheid op 17 maart 2021. Daarna wordt een definitieve lijst van stembureaus opgesteld en bekend gemaakt aan de kiezers.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×