Woonkamer van notaris Coebergh, Breestraat 31 voordat het pand een bioscoop werd. (Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken).

31.325 historische foto’s op digitale plattegrond van Leiden

Op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken zijn meer dan 31.325 historische foto’s van Leiden overzichtelijk en eenvoudig op te zoeken. Via de geografische interface kunnen foto’s en in een latere fase ook archiefstukken via de plattegrond van Leiden gevonden worden.

“De kaart is de eerste fase om te onderzoeken of het samenvoegen van data via deze interface werkt”, vertelt Ellen Gehring, projectleider digitalisering bij Erfgoed Leiden. “Door het klikken op het bolletje en vervolgens op de straatnaam worden alle afbeeldingen getoond plus een kaartje met panden in de straat. De panden zijn aanklikbaar om alle beschikbare foto’s van dit huis te zien. De Breestraat, het Rapenburg en de Hogewoerd vormen de top 3 van meest gefotografeerde straten in onze beeldbank.” In een volgende fase worden de gegevens uit het archief, zoals de basisadministratie adressen en gebouwen en Wikidata toegevoegd.

Werk aan de winkel
De kaart is nog niet volledig gedetailleerd. Dat komt doordat de applicatie alleen naar rechtenvrije afbeeldingen kijkt en ook zijn niet alle coördinaten van de adressen bekend. Gehring: “Het doel van Erfgoed Leiden is om de opgebouwde kennis en collecties te delen, zodat anderen deze kunnen gebruiken. De collecties zijn zoveel mogelijk vrij toegankelijk en digitaal beschikbaar voor iedereen”. De gegevens staan grotendeels als open data online zodat ze door anderen hergebruikt en herplaatst kunnen worden.

  • Woonkamer van notaris Coebergh, Breestraat 31 voordat het pand een bioscoop werd.
    Woonkamer van notaris Coebergh, Breestraat 31 voordat het pand een bioscoop werd.
Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×