Tijdens de EL CID konden de studenten al in groepjes langs bij de studentenverenigingen in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen).

Studentenverenigingen krijgen ontheffing voor eigen introductieperiode

Studentenverenigingen in Leiden kunnen ondanks de coronamaatregelen toch een kennismakings-, introductie- of groentijd organiseren. Inmiddels hebben negen verenigingen al een ontheffing gekregen van burgemeester Henri Lenferink en volgens een woordvoerder worden er ook nog aanvragen beoordeeld.

Nieuwe studenten kennis laten maken met de vereniging mag, maar in de ontheffing van de Veiligheidsregio Hollands-Midden zijn wel strikte voorwaarden opgenomen zodat de verspreiding van het coronavirus wordt tegengegaan. Zo moeten samenkomsten ‘gericht zijn op kennismaking, studie of sport’ en mogen groepjes niet groter zijn dan 25 personen (inclusief mentoren). ’s Nachts (tussen 22.00 en 6.00 uur) mogen er geen activiteiten worden georganiseerd en alcohol is überhaupt uit den boze. “Ook is zingen en schreeuwen niet toegestaan”, voegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio er aan toe.

Inmiddels hebben Augustinus, Minerva, SSR, Quintus, roeiverenigingen Asopos en Njord, en zeilvereniging de Blauwe Schuit, SKC Volleybal en LUSV Basketball toestemming gekregen om een kennismakingstijd te organiseren. Daarnaast worden er nog verzoeken van andere verenigingen bekeken. De universiteit, die ook betrokken is bij de beoordeling van de ontheffingen, benadrukt dat toestemming alleen geldig is voor kennismakingsactiviteiten. “Reguliere activiteiten voor verenigingsleden vallen hier dus niet onder.”

Huisfeesten
De afgelopen weken konden nieuwe studenten ook deelnemen aan de algemene introductietijd EL CID. In kleine groepjes mochten de eerstejaars toen één dag fysiek naar de stad komen, waarbij ook aan strenge eisen moest worden voldaan. Diverse omwonenden van studentenhuizen lieten in die periode echter aan Sleutelstad weten dat na afloop van de officiële introductiedagen, thuis vaak grote feesten werden georganiseerd. Daarbij werden weinig tot geen coronamaatregelen in acht genomen. Een woordvoerder kon vrijdagmiddag niet zeggen of daarop de komende tijd extra wordt gecontroleerd.

De introductiedagen van studentenverenigingen die tot noch toe een ontheffing hebben gekregen, vinden plaats tussen 20 en 28 augustus. Elke vereniging heeft een eigen programma.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×