Maarten Collée voerde in de rechtszaak het woord. (Foto: Omroep West).

Rechter wijst kort geding over versoepeling coronaregels in horeca af

Het besluit van het kabinet om voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren, blijft overeind. Dat blijkt uit het vonnis dat de rechter vrijdag heeft uitgesproken in het door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat aangespannen kort geding.

Op 23 juli spande KHN een kort geding aan omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Met name de regel dat er maar twee mensen binnen anderhalve meter aan één tafel mogen zitten is onnodig, vindt de branchevereniging. “Bovendien zijn de coronamaatregelen voor de horeca in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd”, aldus KHN in een verklaring.

Tijdens de zitting in juli mochten twee horecaondernemers – waaronder de Leidse Maarten Collée van l’Espérance – het woord even voeren. Collée liet toen weten dat hij de regelgeving niet kan uitleggen aan zijn personeel en klanten. “Als ze niet bij mij iets drinken op veilige afstand, doen ze dat gewoon lekker bij elkaar in grote groepen in studentenhuizen.” Volgens KHN zorgt dat ervoor dat het water horecaondernemers aan de lippen staat.

Hoewel de rechter wel een uitspraak heeft gedaan in het kort geding, volgt de motivering pas over een paar weken. Op basis van welke argumenten de rechter tot zijn conclusie is gekomen, is dus nog niet bekend. KHN laat in een eerste reactie wel weten teleurgesteld te zijn over het vonnis. “We begrijpen dat er maatregelen worden genomen om het coronavirus proberen te beteugelen. Maar maatregelen moeten wel in verhouding staan met het resultaat dat ermee kan worden bereikt.”

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×